Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Witam - Astarte Lupus Ardor (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10714)

atah 18-07-2009 23:31

Toż to smoczyca prawdziwa:))
A na spacerze z Dingiem była taką grzeczną dziewczynką:) Umie się dostosować i do starszego pana i do młodocianego:)

Witek 19-07-2009 18:26

Pomału uczy się podchodzenia do różnych piesków, ale do dzieci niestety dalej nie :(

Gia 19-07-2009 21:01

Do dzieci też jej przyjdzie;) Tylko nie ograniczajcie jej z nimi kontaktu ;)
kali bardzo unikała kiedyś kontaktów z dziećmi, a w Stargardzie na pokazach, ze 0 dzieci prowadzało ją na smyczy po torze agility i świetnie się z nimi bawiła ;) Łatwiej jest na otwartej przestrzeni :)

Witek 19-07-2009 21:53

Problem polega na tym, że nie mamy zaprzyjaźnionych dzieci, a obce nie bardzo się nadają dla skaczącego i gryzącego psa, który nomen omen nie jest już taki malutki, bo sięga nam już do kolan.

Gia 19-07-2009 22:54

Skakanie i gryzienie jej przejdzie, jeśli będziecie konsekwentni.
Uwierz, że budzi się w wilczakach jakiś instynkt i zachowują się wobec dzieci naprawdę delikatnie bez specjalnego przyuczania ;)
Jeśli nie macie zaprzyjaźnionych dzieci, to troszkę przedłuży sprawę, ale jak spotkacie kogokolwiek, gdzie rodzic zapyta, czy można pogłaskać itp, to próbujcie ;) Poza tym na wystawach jest tego dobra szkoła :)

Witek 19-07-2009 23:18

Raczej jak rodzice widzą Astarte to jest przerażenie w oczach, "bier Pani tego psa" "a gdzie kaganiec" itp. Bo jak Asta tylko widzi dziecko to jest jedno wielkie wyrywanie i szarpanie :) Może rzeczywiście jej przejdzie :) Bo wcześniej tak leciała do każdego a teraz tylko do tych wybranych i tych chętnych oraz do naszych gości (których też ubywa :))

Witek 01-08-2009 21:52

Dzisiaj z Astunia byliśmy sobie popływać na łódce. I chyba całkiem jej się podobało z wyjątkiem końcówki kiedy strasznie chciało jej się siku a do kei było daleko, ale dzielnie wytrzymała :D
http://images40.fotosik.pl/168/bcdd1c159a81b67amed.jpg
http://images37.fotosik.pl/168/b9dd96f41d81b727med.jpg
http://images41.fotosik.pl/169/c0104505bbdaba46med.jpg
http://images46.fotosik.pl/173/7e8a27b4bc830936med.jpg
http://images38.fotosik.pl/168/2cb115e3c48dc795med.jpg
http://images38.fotosik.pl/168/62e5ce538fdeff45med.jpg
http://images46.fotosik.pl/173/d77c3eb3f536a46fmed.jpg

AngelsDream 01-08-2009 22:00

Łódki - świetna sprawa.

Witek 01-08-2009 22:05

Jakby co zapraszamy dwa wilki morskie, Wiewiórkę jej połowę i szczury lądowe i kota do nas na pokład :)

Galicja 01-08-2009 22:21

Jak ona urosła!!

AngelsDream 02-08-2009 13:57

Ja to nawet teraz, zaraz. Wilczak pewnie też - każda woda, to dobra woda. :D

A kot niestety za tydzień wraca do domu docelowego - kończą się powoli jego wakacje u nas. A raczej jej. ;)

Witek 02-08-2009 15:43

To teraz chyba musicie znaleźć sobie nowego kotka :)

Witek 02-08-2009 15:49

A dziś byliśmy się troszkę ochłodzić nad strumyczkiem w Brennej:

http://images40.fotosik.pl/169/5a5f6892beac7514med.jpg

http://images47.fotosik.pl/173/7e35a24fa4eb5080med.jpg

http://images39.fotosik.pl/169/e125154ea592cc80med.jpg

szasztin 03-08-2009 08:07

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 228020)
Dzisiaj z Astunia byliśmy sobie popływać na łódce. I chyba całkiem jej się podobało z wyjątkiem końcówki kiedy strasznie chciało jej się siku a do kei było daleko, ale dzielnie wytrzymała :D
http://images40.fotosik.pl/168/bcdd1c159a81b67amed.jpg
http://images37.fotosik.pl/168/b9dd96f41d81b727med.jpg

http://images46.fotosik.pl/173/7e8a27b4bc830936med.jpg

http://images38.fotosik.pl/168/62e5ce538fdeff45med.jpg
http://images46.fotosik.pl/173/d77c3eb3f536a46fmed.jpg

SUUUPPEERRRR!!!!! Swietnie małej idzie - aż Wam zazdroszczę:)
Jak jeszcze więcej z nia popływacie to zostanie WILKIEM MORSKIM!

Gia 03-08-2009 13:50

Hihihi, a my od poniedziałku do środy byliśmy w Pszczynie, sucz pływała na rowerku i męczyła mnie aportem z wody ;) A od środy do soboty byliśmy w Brennej na Otwartych Mistrzostwach w Pasieniu w Stylu Angielskim ;) Szkoda, że po drodze nasze drogi się nie zeszły ;)

Witek 03-08-2009 15:30

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 228150)
Hihihi, a my od poniedziałku do środy byliśmy w Pszczynie, sucz pływała na rowerku i męczyła mnie aportem z wody ;) A od środy do soboty byliśmy w Brennej na Otwartych Mistrzostwach w Pasieniu w Stylu Angielskim ;) Szkoda, że po drodze nasze drogi się nie zeszły ;)

Aaaa.... To się trzeba było odezwać, bo my w parku Pszczyńskim jesteśmy codziennie!

Gia 03-08-2009 18:59

Hmmm... nie znam Parku Pszczyńskiego ;) Byliśmy u kolegi na jeziorem Łąckim (??) czy jakoś tak. Punktem orientacyjnym była dyskoteka Weekend, bo byliśmy niedaleko niej ;)

No i nie miałam nawet jak się odezwać ;) Ale co się odwlecze to nie uciecze ;)

Witek 03-08-2009 20:42

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 228202)
Hmmm... nie znam Parku Pszczyńskiego ;) Byliśmy u kolegi na jeziorem Łąckim (??) czy jakoś tak. Punktem orientacyjnym była dyskoteka Weekend, bo byliśmy niedaleko niej ;)

No i nie miałam nawet jak się odezwać ;) Ale co się odwlecze to nie uciecze ;)

Nad zalewem Łąckim to właśnie żeglujemy :) Ale łódkę mamy od strony plaży mosiru gdzie oczywiście buraki wymyśliły zakaz wstępu dla psów. No ale Astarte jest wpisana jako członek załogi naszej "Krzywej" więc może przejść przez plażę na keję do łódki. Ale tylko przejść bo postój kończy opierniczem, że pies albo na łódkę albo z ośrodka :evil:

Jak znów będziecie w okolicy to proszę się ładnie odezwać :) Pozdrawiamy :)

Witek 07-08-2009 09:56

Wczoraj byłyśmy na zajęciach z PT1 i kupiłam Astarte kantarek. No i chyba ktoś mi psa podmienił.... Asta się słucha, nie ciągnie i w ogóle aniołek.... Dziś na targu zero wyrywania się do ludzi, do psów. Spokojnie szła przy mnie. Mówię "chodź tu", Astarte przychodzi, mówię "siad" ona OD RAZU siada....
No ale jak sciągnę to wraca stara dobra żywiołowa Astuńka :D

Gaga 07-08-2009 10:12

Jak mi sie uda odkopać to podeślę Ci tłumaczenie Marii nt. badań zachowania psów ubranych w kantarki. Maria przetłumaczyła gdy ja usilnie dopytywałam o psychiczne znaczenie kantarka dla psa.

Wbrew pozorom to nie jest milusie, delikatne narzędzie :rock_3
Wszystko co nas zaskakuje swoją "magią" działania z całą pewnością stwarza psu gigantyczny dyskomfort lub ból - inaczej nie byłoby działania:)

Witek 07-08-2009 10:18

Aaa, to ja wiem, że nie jest to dla Astarte przyjemne i że bardzo ogranicza jej wolność. Zdecydowałam się na niego po ponad miesiącu usilnych prób nauczenia chodzenia jej na luźnej smyczy. Jak załapie, że na smyczy się nie szarpie i nie wciąga Pańci w krzaki, bo tam fajnie pachnie to wracamy do obroży.

Grin 07-08-2009 10:29

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 229006)
Jak mi sie uda odkopać to podeślę Ci tłumaczenie Marii nt. badań zachowania psów ubranych w kantarki. Maria przetłumaczyła gdy ja usilnie dopytywałam o psychiczne znaczenie kantarka dla psa.

Jakby Ci się udało, to ja bym też bardzo chętnie zaznajomiła się z treścią tego tłumaczenia. :)
Łowca nie ma i nigdy nie miał kantarka. Chodzi na zwykłej obroży nie najgorzej, aczkolwiek kantarek przeszedł mi przez myśl, gdy zestawiłam takie skojarzenie; starszy (i jeszcze silniejszy) Łowca - pies (gołąb itp. ) na horyzoncie - Kaja na spacerze. ;-)

Gaga 07-08-2009 10:37

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 229017)
zestawiłam takie skojarzenie; starszy (i jeszcze silniejszy) Łowca - pies (gołąb itp. ) na horyzoncie - Kaja na spacerze. ;-)

Do tego właśnie służy:), zestaw:silny pies plus słabszy fizycznie (lub psychicznie) przewodnik . Wtedy w jakiś sposób zapewniamy bezpieczeństwo i przewodnikowi i psu i ew. napotkanym osobom czy zwierzętom. Gdybym musiała oddać pod chwilowa opiekę Cheya, jakiejś staruszce np to być może tez pomyślałabym o kantarku ;)

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor
Jak załapie, że na smyczy się nie szarpie i nie wciąga Pańci w krzaki, bo tam fajnie pachnie to wracamy do obroży.

Może jestem pesymistką ale na to bym nie liczyła ;) Kantarek nie uczy- jest silnym, mechanicznym hamulcem. Czy koń, który całe życie chodzi w kantarze i nagle ma założona obrożę- będzie spokojnie szedł obok nas? :p

Gia 07-08-2009 10:57

Gaga polemizowałabym ;)
U nas kantarek nauczył suczę nie cięgnięcia :) Już go nie używamy.

Gaga 07-08-2009 11:03

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 229029)
Gaga polemizowałabym ;)

No możesz:) Dlatego napisałam, że może jestem pesymistką. Osobiście nigdy nie używałam więc sobie mogę poteoretyzować :) O!

Witek 07-08-2009 11:27

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 229029)
Gaga polemizowałabym ;)

Nam Pani na szkoleniu też powiedziała, że kantarek jest tylko formą przejściową i pies w nim nie chodzi przez całe życie. Ale dobrze wiedzieć, że to nie tylko teoria ale i praktyka. A ile czasu zajęło nauczenie nie ciągnięcia?

AngelsDream 07-08-2009 11:31

Sam kantarek, bez ćwiczeń, zadziała tak jak kolczatka - zamaskuje problem, a nie go rozwiąże. Natomiast w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, być może, faktycznie przyspieszy naukę. Ale tylko być może, bo każdy pies inny. Jeśli mnie ktoś pyta, to mówię wprost - u Baaja nie pomogły: kantarek, kolczatka, obroża zaciskowa, łańcuszek... Bo jak się przyzwyczajał, to wracało do starego i tyle, ale np. komenda ułożona na kolczatce jest dotąd jedną z najsilniej uwarunkowanych. Wszystko zależy od warunków, od nastawienia psiaka, ale najbardziej od tego, co człowiek zrobi z danym narzędziem.

Jeśli ma się latać za psem, pies ma nas wywracać - łamać ręce i nogi, wykręcać nadgarstek i straszyć okolicę, to czasem faktycznie nawet lepiej założyć choćby i kolczatkę. Widzę u nas kilka labradorów, które właśnie chodzą na kolcach. I choć wiem, że to jest nieprawidłowe, to wolę, żeby je nosiły, w porównaniu do tego, jak się zachowywały wcześniej... Byle robić to z głową i nie łączyć jej np. z flexi, którą swoją szosą nadal uważam za najgorszy typ smyczy, jaki istnieje.

Kantarków widziałam kilka, może dla ludzi to wciąż uchodzi za kaganiec? Nie wiem. U nas kantarek nie zdawał racji bytu zupełnie.

jefta 07-08-2009 11:44

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 229019)
Może jestem pesymistką ale na to bym nie liczyła ;) Kantarek nie uczy- jest silnym, mechanicznym hamulcem. Czy koń, który całe życie chodzi w kantarze i nagle ma założona obrożę- będzie spokojnie szedł obok nas? :p

ja też bym polemizowała. jeśli pies jest nauczony nieciągnięcia na kantarku to nie będzie ciągnął na szerokiej obroży. Pies, któremu kilka razy się uda wciągnąć w krzaki na pewno będzie to zachowanie powtarzał, bo fajnie było :). Ale musi to być narzędzie w drodze do celu a nie środek zaradczy. Koń nauczony chodzić na kantarze będzie chodził nawet na pasku od kluczy zarzuconym na szyję, bo skoro jest 'złapany' to należy iść przy nodze i już. Gorzej jak ktoś poleci pare razy za koniem na obroży to nie tylko kantar ale nawet ogłowie nie pomoże. I potem właściciel jest nieudacznikiem co nawet prowadzać nie umie albo sadytą co kolec zakupił 8). A może wystarczył umiarkowany bodziec mechaniczny jak tylko pojawił się problem?

Witek 07-08-2009 11:56

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 229040)
Gorzej jak ktoś poleci pare razy za koniem na obroży to nie tylko kantar ale nawet ogłowie nie pomoże. I potem właściciel jest nieudacznikiem co nawet prowadzać nie umie albo sadytą co kolec zakupił 8). A może wystarczył umiarkowany bodziec mechaniczny jak tylko pojawił się problem?

No to jestem sadystką 8) Choć w sumie w samych krzakach nie wylądowałam, ale bywało czasem blisko jak mnie wzięła z zaskoczenia.
A zanim zdecydowałam się na kantar to próbowałam jak uczono mnie w psim przedszkolu krótkiego szarpnięcia w momencie ciągnięcia- owszem dawało ładny efekt ale tylko gdy szliśmy i nie było niczego ciekawego. Przy pojawieniu się psa, gołębi etc. mogłam szarpać ile chciałam bo Asta i tak robiła swoje. Metoda na drzewo również nie zdała rezultatu- gdy stawałam przestawała szarpać, ale przy ruchu do przodu zdwajała siłę ciągu.
Poza tym wydaje mi się, że to czy pies chodzi na luźnej smyczy zależy nie tylko od nauki i ćwiczeń ale też od samego psa. Bo gdyby wszystkie było tak samo łatwo nauczyć to szkoleniowcy nie stosowali by u swoich prywatnych psów kantarków. No ale mogę się mylić.

Grin 07-08-2009 12:06

Hm. W tej chwili widzę parę argumentów za i parę przeciw skuteczności kantarków. "Za" świadczą opinie właścicieli, którzy twierdzą, że faktycznie dzięki kantarkowi pies nauczył się nieciągnięcia i teraz juz go nie muszą używać. "Przeciw" wg mnie świadczy... intaligencja psów, ;) która powoduje, że psy doskonale potrafią się dopasować do danej sytuacji i szybko uczą się, że np. jeśli pańcia jest w kuchni, to na blaty się nie wskakuje, a jeśli w kuchni pozostaje tylko "młodsza pańcia", to czemu nie. :D
Podobnie podejrzewam - może być z kantarkiem; jest - jesteśmy grzeczni, nie ma - hulaj dusza.
Możliwe, że to jest tak, (ale to tylko teoretyzowanie, niepoparte doświadczeniem z mojej strony), że jeżeli tylko poprzestanie się na samym "chodzeniu" w kantarku, to może faktycznie skończyć się tak jak powyżej, natomiast jeżeli kantarek wykorzysta się jako pomoc do nauki w połączeniu z komendami, nagrodami czy klikerem i nagrodami, może się to udać.
(Chociaż znowu na przykładzie Baaja, którego właścicielom na pewno nie można zarzucić niepracowania z psem, widać, że sukces tej metody nie zawsze jest gwarantowany.)

Gaga 07-08-2009 12:07

Podstawowym problemem nas wszystkich jest: fatalny na ogół timing, nieumiejętność stosowania odpowiedniej motywacji oraz dobrego uwarunkowania.

W zależności od siły własnej motywacji czy choćby uporu przy omijaniu pewnych narzędzi szerokim łukiem (to mój przypadek bo organicznie nie znoszę łańcuszków, zacisków, kolczatek, elektryki czy halterów) osiągamy jakiś rezultat :) I zwykle jest to wypadkowa naszych oczekiwań, umiejętności, hamulców itp.

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor
No to jestem sadystką

:) To nie chodzi o to co ktoś powie o Tobie :) Twój pies-Twój wybór-Twoje metody-Twoja odpowiedzialność i konsekwencje i (last but not least) Twoje sumienie :). I tak finał jest zawsze ten sam: masz to, co chcesz i co wychowałaś (z całym dobrodziejstwem inwentarza) :)

AngelsDream 07-08-2009 12:18

Przy czym u nas wynikało to z tego, że Baaj na kantarku po prostu cofał się trzy kroki, skutecznie powodując, że kantarek nie działał. ;)

A kaganiec np. lubi i mu nie przeszkadza, więc to nie chodziło o coś na pysku, tylko o to na pysku, jeśli mnie rozumiecie. Teraz chodzi wyłącznie na obroży i jest to o tyle lepsze, że znów działają na niego sygnały smyczą, nawet te delikatne. Mija psy na luźno, mija ludzi. Jak wrócił Celar po obozach ze znajomą, problem z ładnym chodzeniem znów się pojawił, ale powoli i sukcesywnie się normuje. Oczywiście nie samo. ;)

I tu paradoks - Baaj chodzi ze mną dużo ładniej na smyczy, niż z Michałem, który praktycznie ma więcej siły fizycznej, ale tu nie o to chodzi właśnie. Inna sprawa, to np. nauczyć dwa psy różnej wielkości ładnego chodzenia razem na jednej smyczy, a jeszcze jak obok idzie drugi ludź ze stada. Zmierzam do tego, że w każdych warunkach w zależności od zmiennych pies jest trochę inny i czasem już się wydaje, że coś umie, ale w rozrachunku okazuje się, że trzeba jeszcze się mocniej starać.

Kasia82 07-08-2009 12:21

Nasz młody paraduje w obroży ale przyznaję... zakupilismy łańcuszek jak nam pan na PT powiedział żeby kupic bo młody podczas drugiej godziny cwiczen miał w nosie i sie kładł lub siadał i za pomocą niby łańcuszka mieliśmy go podnosić .............taaa łańcuszek kupiłam i psu założyłam ale jak zobaczyłam jego minę i pytanie w oczach: czemu mnie ciągasz przecier nic nie zrobiłem.. to odpuściłam (jedynie na wakacjach na chwile nosił łańcuszek, ale to dlatego, że w bambetlach gdzieś smycz z obrożą wsiąkły:))

co do kolczatki ONek moich rodziców z mamą wychodzi na kolczatce z tatą na obroży. To jest coś tak jak grin pisała. Mama sobie z nim nie radzi, a on do innych psów agresor i jakoś go zastopować musi żeby codziennie na brzuchu za nim nie jeździć. Tata bez problemu obroża i idziemy.
Jak patrze na Barta to żadnej różnicy nie widzę kolczatka czy obroża to dla niego to samo jemu sie zmienia w zależności od tego kto z nim wychodzi...

może zatem morał z tego taki żeby popracować z psem to przestanie ciągnąć (choć może mądraluje bo mi sie trafił egzemplarz nie ciągnący)

sssmok 07-08-2009 12:23

Fakt co pies to obyczaj.
Strzyga kantarka jak dotad nie potrzebowala, bo reaguje na glos i szarpniecie.
Zmora przez krotki czas byla na nim uczona, zeby nie ciagnac. Nauczyla sie i teraz juz go nie potrzebuje. No moze czasami dla przypomnienia.
Jabber ma zakladany na przejscie obok wiekszych zgromadzen nieuwiazanych psow i na spacer z sukami do momentu mieniecia zabudowan. Wole miec go na kantarku, niz fruwac jak cos do nas podleci. We wsi mamy z 40 psow - wszystkie bramy pootwierane, a psy uwiazane - moze ze 3 :/

Kantarek jest dla mnie ratunkiem na spacerach czy wyjazdach z cala trojka. Jesli chodza na spacery pojedynczo to kantarek nie jest praktycznie potrzebny.

P.S. Chyba przydaloby sie wydzielic nowy temat :D

Gaga 07-08-2009 12:24

Quote:

Originally Posted by Kasia82 (Bericht 229052)
może zatem morał z tego taki żeby popracować z psem to przestanie ciągnąć

:D morał celny i dotyczący każdej dziedziny :P

AngelsDream 07-08-2009 12:29

No i najważniejsze - Michał Baajowi za często odpuszcza, ja jestem taka, że jak się zaprę i wiem, że mam rację, to będę do tej pory próbować, aż pies mi ustąpi choć odrobinę, to też jest ważne i z tego wynika, że mogłabym jednemu znajomemu dać Baaja na sznurówce i by sobie poradził, a drugi mógłby dostać kolce, metrowy pejcz i paralizator i nic nie poskutkuje...

Witek 07-08-2009 12:39

Quote:

może zatem morał z tego taki żeby popracować z psem to przestanie ciągnąć (choć może mądraluje bo mi sie trafił egzemplarz nie ciągnący)

Wiem, że nie jestem mistrzynią treningu, ba, nawet nie mogę powiedzieć żebym miała w tej dziedzinie doświadczenie. Ale nie dam sobie wmówić, że Astarte ciągnie dlatego, że z nią nie pracuję.

sssmok 07-08-2009 12:48

Quote:

Jabber tez kiedys nie ciagnal :P
Dopoki nie bylo innych wilczakow w stadzie i nie interesowaly go bojki. Teraz jest na etapie startowania do psow. Zdarza mu sie ciagnac, ale tez wyrwac nagle prawie mnie wywracajac. Pracujemy nad tym caly czas, ale w zaleznosci od dnia jest lepiej lub gorzej.
Kazdy pies to przechodzi - mocniej lub slabiej.
Sabat tez byl taki - chociaz teraz wydaje sie to niemozliwe ;)
Suki sa duzo latwiejsze do opanowania. Nawet jesli sie nawzajem nakrecaja.

Jeszcze sprawa lancuszka i kolczatki. Na lancuszek zostalam namowiona przez trenera. Stosowalismy go krotko tylko u Jabbera. Nie podobalo mi sie to i mialam racje, bo zepsula nam sie wspolpraca na smyczy - musielismy zaczac od poczatku. Poza tym pies jak mial cos waznego - i tak mial gdzies to co ma na szyi.
Kolczatki nigdy nie stosowalam. Po niewypale z lancuszkiem dalam spokoj i psy chodza tylko w obrozach. Jakos dajemy rade.

Kasia82 07-08-2009 13:05

Rany jacy wszyscy na tym forum drażliwi nic nie można powiedzieć bo zaraz sie jest posądzonym o złą wolę.

Mówiąc, że powinniśmy popracować z psem chciałam powiedzieć, że pies to nie jest takie stworzonko co go nauczysz raz i on na całe życie zapamięta ... uczymy się całe życie tak my jak i psy.

Ja też nie twierdze, że mój pies to jest super (DAAAAAAALEKA JESTEM OD TEGO widząc czym takie podejście skutkuje na tym forum) bo nie ciągnie tak mi się trafiło i tyle. Czasem pokazuje rogi i mnie pociągnie, ale wtedy z uporem maniaka albo się zatrzymuje albo go sama pociągne i wtedy młody odpuszcza.

ps. do tej pory jak jade do rodziców i ide z Bartem na spacer to mi czasem chce udowodnić, że on tu porządzi i wtedy te same metody co u Shiro i to działa... tylko trzeba psu przypomnieć.

Grin 07-08-2009 13:11

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 229057)
Wiem, że nie jestem mistrzynią treningu, ba, nawet nie mogę powiedzieć żebym miała w tej dziedzinie doświadczenie. Ale nie dam sobie wmówić, że Astarte ciągnie dlatego, że z nią nie pracuję.

Myślę, że nikt Ci tego nie będzie zarzucał. :) Każdy (a przynajmniej większość) pracuje ze swoimi wilczakami, a przecież efekty są różne. Pewnie zależy to od samego psa, ale też jestem pewna, że każdy z nas, jeśli szczerze i obiektywnie spojrzy na całokształt pracy i kontaktu ze swoim pupilem, znajdzie coś takiego, co powoduje, że w pewnym obszarach mamy mniejsze sukcesy, niż byśmy chcieli. (Tak jak to np. otwarcie powiedziała przed chwilą AngelsDream :) ).

Co zaś do samego ciągnięcia na smyczy, wydaje mi się, że jest to akurat temat, w którym BARDZO ważne jest to, co się robi od pierwszego praktycznie spaceru z psem, żeby konsekwentnie unikać sytuacji, które doprowadzą do tego, że pies przyzwyczai się do uczucia napiętej smyczy, albo co gorsze skojarzy osiągnięcie celu z uczuciem napiętej smyczy. :)
To i jeszcze parę innych rzeczy oczywiście wszyscy wiedzą, problem w tym, że (jak mi się wydaje) nikiedy dowiadują się tego dopiero, gdy idą z psiakiem na szkolenie, kiedy to (bywa) że psiak już ma pewne "naleciałości". Oczywiście wszystko się da odkręcić, ale trzeba już wtedy w to włożyć więcej wysiłku i uporu. :)

(Sorry za to mądrzenie się żótodzioba, zwłaszcza że Łowca też aniołkiem nie jest; na ogół chodzi ładnie, ale gdy się chce przywitać z kumplami, a z właszcza z jedną kumpelką ;) to ojoj. :D )

Gaga 07-08-2009 13:21

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 229057)
Ale nie dam sobie wmówić, że Astarte ciągnie dlatego, że z nią nie pracuję.

Wiesz, to trochę tak jak z różnicą pomiędzy "patrzę" i "widzę" :rock_3
Każdy z nas przerabiał, przerabia i będzie przerabiać jakieś schody z psem (genialne i bezproblemowe to są tylko psy z alternatywnym bytem na forum :twisted:)
Nasz sukces zależy od tego jak szybko znajdziemy skuteczną metodę do osiągnięcia celu, a przecież wiemy że nie istnieje jedna, uniwersalna.

Czasem jest tak, że myślimy, że robimy coś dobrze a robimy źle i dlatego nie mamy oczekiwanych efektów. Wychowanie, szkolenie psa to NIE JEST banalna sprawa:)

Gaga 07-08-2009 13:32

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 229072)
Co zaś do samego ciągnięcia na smyczy, wydaje mi się, że jest to akurat temat, w którym BARDZO ważne jest to, co się robi od pierwszego praktycznie spaceru z psem, żeby konsekwentnie unikać sytuacji, które doprowadzą do tego, że pies przyzwyczai się do uczucia napiętej smyczy,

Bo ja wiem? :) Cheyut od początku łazi na spacery osiedlowe (krótsze,w celu ino fizjologicznym) na flexi. 5 lub 8 metrów, zależy co mi się nawinie pod rękę. Na spacery na wybieganie biorę zwykłą smycz 1,5 m, a na wypady poza cywylizację- krótką, łatwą do schowania.
Pies ZAWSZE jest na miękkiej, szerokiej obroży. I jakoś nie mam problemów z zakresie ciagnięcia. Co nie znaczy, że on nie ciagnie :) Ale jak idzie z drugim psem lub na spotkanie i napina smycz to ja jakoś niespecjalnie reaguję, ręki nie wyrywa a ja wolę sie zagadać niż koncentrować na marszrucie psa:). Gdy potrzebuję mieć psa blisko i pod kontrolą (mijanka z jakimś obcym psem np.) daję komendę i pies się stosuje.
Różne sytuacje, różne stany podekscytowania psa, różne okoliczności i.. różne wymagania :) Po to wzięłam wilczaka aby nie mieć wiecznie przy nodze ONka :D

sssmok 07-08-2009 13:32

Quote:

Originally Posted by Kasia82 (Bericht 229071)
Rany jacy wszyscy na tym forum drażliwi nic nie można powiedzieć bo zaraz sie jest posądzonym o złą wolę.

Eeee? Nie zauwazylam, w ktorym miejscu :P

P.S. Najprostszy sposob, zeby pies nie ciagnal - spuscic go ze smyczy :roflmao

AngelsDream 07-08-2009 14:08

Quote:

P.S. Najprostszy sposob, zeby pies nie ciagnal - spuscic go ze smyczy
A to widzę bardzo często na osiedlu. U nas królują w tej taktyce właściciele labków, goldenów i małych burków - szczekaczy, które wcale nie ciągną słabiej, niż duże psy.

Gaga 07-08-2009 14:25

http://cheitan.zperonowki.com/blog/uploads/unleash.jpg

:)

Witek 07-08-2009 14:27

Powiem w skrócie, nie udało mi się nie ciągnięcia opanować metodą A i B, sięgnęłam po metodę C. Jak ta nie poskutkuje to sprawdzę metodę D, E i aż do Z. Póki co widzę jak kantarek działa na Astarte. Bez problemu mogę zwrócić jej uwagę na mnie, co na obroży nie zawsze się udawało szczególnie w dużym rozproszeniu. Jeżeli to pomoże mi utrwalić i poprawić koncentracje to super. Po drugie ciągnięcie: przed chwilką wróciłam ze spaceru i nie mogę powiedzieć żeby Asta dalej nie próbowała ciągnąć. Jednak teraz wystarczy, że powiem prrr i często działa zanim pociągnę z smycz. Wcześniej nie działało wcale, chyba, że w okolicy nic się nie działo i nie pachniało.
Nie twierdzę, że ta metoda poskutkuje na 100%, ale na razie widzę efekt od razu, a mimo codziennych ćwiczeń przez ponad miesiąc na obroży efektów nie widziałam wcale.
Dla mnie jest to też duże ułatwienie, szczególnie jak robię zakupy z Astarte na targu. Żadna frajda iść z siatą zakupów i ciągnącym wilczakiem. Dziś obyło się bez najmniejszych problemów.
OKej, jeżeli ktoś mnie za to potępia. Dla mnie jednak póki co jest to rewelacja i dlatego chciałam się tym na forum pochwalić.

Gaga 07-08-2009 14:34

Yyyyyyyyy ale kto potępia? Oj dziewczyny macie chyba dzisiaj bardziej wrażliwy dzień :)

Generalnie ciągnięcie psa wynika z tego, że pies WIE LEPIEJ gdzie, którędy i w jakim tempie należy iść a to człowiek bez sensu i koordynacji plącze się na końcu smyczy :)

Gdy jedziemy w jakieś fajne, znane miejsce samochodem, to gdybym pozwoliła Cheyowi na bycie gps-em to byłby na przedniej szybie, z nosem rozpłaszczonym tamże bo przecież jak można jechać tak wolno ! On może mi pokazać najszybszą i najkrótszą drogę:P (kiedyś zrobiłam test i lusterko wsteczne pokazywało...podsufitkę).

W sumie chodzi o to, że metod jest spora ilość a zestawów okoliczności i charakterów na linii pies-przewodnik jeszcze więcej i każdy musi sam wypracować sobie swój sposób :)
Jedni kochają kolce, inni lubi a flexi a jeszcze inni zapłacą każdą kasę za elektrykę.. to sa tylko nasze wybory :)

AngelsDream 07-08-2009 14:35

Ja zawsze chętnie wszelkim osobom, które uważają, że wszystko jest takie proste, daję Baaja na chwilę i... jest ups. :P Tak było na pierwszym i naszym jak na razie ostatnim treningu agility - panie w siebie zwątpiły, ja zwątpiłam w nie i ich słuch.

A grafika wklejona przez Gagę obrazuje cudownie zachowanie Celara. Tak jestem taki wielki, taki groźny, bo mam wilczaka za sobą... O nie mam, to ja już sobie pójdę, żegnam. :P

A jeszcze co do flexi, to przy dużym psie tylko dobrej firmy, bo inaczej może być zaskoczenie, jak coś pęknie. Chłopcy dostali smycze szyte na miarę, według Michałowego projektu i jak na razie, to najlepsze smycze, jakie mamy. Celar ma szelki ROGZa, a Baaj zwykłą skórzaną obrożę za kilkadziesiąt złotych.

Grin 07-08-2009 15:32

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 229079)
Bo ja wiem? :) Cheyut od początku łazi na spacery osiedlowe (krótsze,w celu ino fizjologicznym) na flexi. 5 lub 8 metrów, zależy co mi się nawinie pod rękę. Na spacery na wybieganie biorę zwykłą smycz 1,5 m, a na wypady poza cywylizację- krótką, łatwą do schowania.

Mówiąc o napiętej smyczy, nie miałam na myśłi flexi.
Czasem widuję takie obrazki, że właściciel swojego nowozakupionego szczeniora czy trzeba, czy nie trzeba prowadzi na krótkiej, napiętej smyczy (ba, czasem wręcz zakłada mu kolce) po to, żeby ten nie nauczył się ciągnięcia. :D A jak szczenior chce uparcie powąchać krzaczek i ciągnie w jego stronę, to co robi? Ano znowu ciągnie psa za smycz, ale jednocześnie na tej napietej smyczy pozwala mu dojść do tego krzaczka (= osiągnąć cel). Co w ten sposób osiąga, raczej nie trzeba tłumaczyć, w każdym razie raczej nie to, czego by chciał.
Potem widuje się dorosłe pieski, które idąc na smyczy tak ciągną, że omal się nie uduszą, bo po prostu właściciel w młodości (psa znaczy) nie dał mu szansy dowiedzieć się, że można inaczej.
Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 229079)
Różne sytuacje, różne stany podekscytowania psa, różne okoliczności

A to jest fakt. Zauważyłam, że Łowca BARDZO różnie zachowuje się na smyczy w zależności od powyższych czynników. Gdy przyjachaliśmy na "wywczasy" myśleliśmy, że pies zwariował, :shock: a potem już było spoko. :)

Gaga 07-08-2009 15:50

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 229122)
Mówiąc o napiętej smyczy, nie miałam na myśłi flexi.
:)

A nie nie :) Może źle napisałam ale chodziło mi o to, że mimo braku tej konsekwencji ( bo flexi akurat też niczego nie uczy) tez da się dogadać z psem :)
Ja zwyczajnie nie wierzę z ludzką konsekwencję:) Nikt na świecie nie wypracował na blachę ani jednej komendy w takim stopniu, w jakim psy mają zrobione podkarmianie ich przy stole :D
(pokaż mi psa, który przy jakimkolwiek innym "zadaniu" będzie tak wytrwały jak podczas siedzenia i oczekiwania na coś dobrego):P

p.s. oczywiście nie wchodzę w polemiki pt "mój genialny pies nie żebrze" - pokornie przyjmuję do wiadomości istnienie genialnych psów :D, poza tym to tylko przykład

Grin 07-08-2009 15:55

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 229129)

(pokaż mi psa, który przy jakimkolwiek innym "zadaniu" będzie tak wytrwały jak podczas siedzenia i oczekiwania na coś dobrego):P

p.s. oczywiście nie wchodzę w polemiki pt "mój genialny pies nie żebrze" - pokornie przyjmuję do wiadomości istnienie genialnych psów :D, poza tym to tylko przykład

Hehe, ja znam nawet takie (a przynajmniej jednego takiego, :twisted: który nie siedzi i nie żebrze, ale się cholera częstuje sam, jeśli mu się tylko uda. :pissed
A co ciekawsze - NIGDY nie był przy stole podkarmiany...
Faktem jest jednak, że wygląda na to, że stół stołowi nierówny. :D

AngelsDream 07-08-2009 16:03

Żebranie to genialny przykład jak działa komenda już do końca ułożona. ;)

Baaj dla wielu osób nie żebrze, ale ja wiem, że to robi, tylko w bardzo specyficzny sposób.

anetawron 07-08-2009 16:43

Kantarka nie stosowałam, nie miałam takiej potrzeby. Mnie moje bure az tak bardzo nie tłamszą, ale kiedy smycz trzyma ktoś inny to oczywiście muszą sprawdzić na ile mogą sobie pozwolić :). Kolczatkę zakładam Lichu tylko wtedy kiedy wiem, że będę musiała go zostawić gdzieś z kimś na chwilę, z każdego innego rodzaju obroży/szelek się uwalnia, nawet tych zaciskowych. Z kolczatki jeszcze się nie nauczył...

Quote:

Czy koń, który całe życie chodzi w kantarze i nagle ma założona obrożę- będzie spokojnie szedł obok nas?
Zależy, ten który zdaje sobie sprawę z własnej siły wie, że za kantar go nie utrzymamy kiedy będzie chciał się wyrwać i potrzeba naprawdę mocnego patentu, ten który szanuje człowieka da się przeprowadzić nawet za grzywkę.

sssmok 07-08-2009 17:03

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 229131)
Hehe, ja znam nawet takie (a przynajmniej jednego takiego, :twisted: który nie siedzi i nie żebrze, ale się cholera częstuje sam, jeśli mu się tylko uda. :pissed
A co ciekawsze - NIGDY nie był przy stole podkarmiany...
Faktem jest jednak, że wygląda na to, że stół stołowi nierówny. :D

Ja mam w domu cztery zupelnie inne egzemplarze:
1 - nie zebrze, chyba, ze jest moj tata (zawsze cos przemyca pod stolem)
2 - udaje, ze nie zebrze
3 - zebrze bezwstydnie
4 - sam sie czestuje
Zastanawiam sie jaki bedzie nastepny :D

AngelsDream 07-08-2009 20:14

Najlepsze egzemplarze, to mieszanki 2 z 4. ;) Szczególnie w kocim wykonaniu.

Grin 07-08-2009 21:01

Quote:

Originally Posted by AngelsDream (Bericht 229162)
Najlepsze egzemplarze, to mieszanki 2 z 4. ;) Szczególnie w kocim wykonaniu.

A tak, z tym się zgodzę; to najgorsze dranie; bo biorą człeka z zaskoczenia. :p

szasztin 24-08-2009 13:41

Czy przyjezdżacie do Późnej???? Chciałbym zobaczyć jak mała wyrosła . Od Pieskowej skały mineło juz 2 miesiące!!

Witek 24-08-2009 22:08

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 231878)
Czy przyjezdżacie do Późnej???? Chciałbym zobaczyć jak mała wyrosła . Od Pieskowej skały mineło juz 2 miesiące!!

Chcieliśmy strasznie jechać, ale niestety wyskoczyły Witkowi pewne sprawy zawodowe i w tym roku odpada ;( Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda się bez przeszkód.
Jednak we wrześniu chcemy wybrać się na krótki urlopik nad morzem więc może spotkamy się na małym piwku na molo? :)

Narvana 24-08-2009 22:36

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 232038)
Jednak we wrześniu chcemy wybrać się na krótki urlopik nad morzem więc może spotkamy się na małym piwku na molo? :)

a my tez mozemy?? :oops:

Witek 24-08-2009 22:37

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 232046)
a my tez mozemy?? :oops:

No ba! Czyżby szykowało się nieformalne spotkanie wilczakowców ? :D:twisted:

szasztin 25-08-2009 07:25

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 232038)
Chcieliśmy strasznie jechać, ale niestety wyskoczyły Witkowi pewne sprawy zawodowe i w tym roku odpada ;( Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda się bez przeszkód.

Jesli urlopik macie po 20.09 to chętnie wybierzemy sie na poffko i spacerek:)

Ale wcześniej - od Poźnej do 19.09 podbijamy Bałkany:)

Narvana 25-08-2009 10:21

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 232049)
No ba! Czyżby szykowało się nieformalne spotkanie wilczakowców ? :D:twisted:

No ba :)
Ja tam wrzesniej mam luz, jeszcze miesiac na spacerki, poznawanie 3miasta itd.
Gorzej bedzie od pazdziernika :twisted:

Agnieszka 25-08-2009 23:26

Marzena, to we wrzesniu jesli dalej bedziesz w Gdansku, to tez sie odezwe, moze i mnie zabierzecie na jakis spacer? :)

Narvana 26-08-2009 10:10

Quote:

Originally Posted by Agnieszka (Bericht 232336)
Marzena, to we wrzesniu jesli dalej bedziesz w Gdansku, to tez sie odezwe, moze i mnie zabierzecie na jakis spacer? :)

Aga, bede na pewno :p
Takze nie ma sprawy... :)

Agnieszka 26-08-2009 18:55

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 232403)
Aga, bede na pewno :p
Takze nie ma sprawy... :)

No to jestemy wstepnie umowione :)). Jeszcze dokladnie nie znam daty, kiedy bede, ale bede na pewno, bo juz sie za szalonym Gdanskiem stesknilam, takze dam Ci znac!

Narvana 26-08-2009 20:31

OK, ale proponuje raczej na telefon-jak juz bede w Gdansku, nie bede miec od razu neta, a nie wiem ile nam zejdzie instalacja tego wszystkiego itd

Witek 21-09-2009 23:15

W tym roku Astuńka po raz pierwszy widziala morze i jedyne co moge powiedzieć t tylko, to, że jeżeli istnieje psi raj to jest to właśnie Bałtyk.

http://images38.fotosik.pl/199/125891e746718b53med.jpg

Biegiem z frisbe
http://images41.fotosik.pl/198/6c86aed8b7496e2bmed.jpg

Chyba fala zmiotła mi psa:
http://images38.fotosik.pl/199/4371b5d95511bd48med.jpg

Biegiem:
http://images47.fotosik.pl/202/08782bbe002a1f69med.jpg

Hopsa sa:
http://images41.fotosik.pl/198/048832ae2cd3e605med.jpg

Opalam się:
http://images45.fotosik.pl/203/55e32fdd6a37d052med.jpg

Biegnie pannica:
http://images40.fotosik.pl/198/481c882c2fdedf1dmed.jpg

Piasek wpadł mi do oczka:
http://images49.fotosik.pl/203/190f68967def34ccmed.jpg

Kolejny bieg:
http://images44.fotosik.pl/202/69273393ba1c4743med.jpg

Handlujemy razem pamiatkami:
http://images38.fotosik.pl/199/1d8c7b3c22c742f8med.jpg

Ryjówka:
http://images48.fotosik.pl/202/c6d6cb57b4c76546med.jpg

I znów bieg:
http://images49.fotosik.pl/203/3fa8a7201ac85855med.jpg

Wąchający Aszczur:
http://images49.fotosik.pl/203/bba1278a3ce68737med.jpg

http://images39.fotosik.pl/199/e32e5c722066cef3med.jpg

Posąg:
http://images37.fotosik.pl/198/0402b47c69582e24med.jpg

Szakal:
http://images38.fotosik.pl/199/5b209f6347de61dbmed.jpg

Wycieczka do Ustki:
http://images37.fotosik.pl/199/eca418be6b96f5c5med.jpg

Zmęczona po całym dniu:
http://images44.fotosik.pl/202/b1dbdbdf9259a20dmed.jpg

http://images49.fotosik.pl/203/b75f82e8a8a057acmed.jpg

AngelsDream 22-09-2009 00:26

Ostatnie jest po prostu słodkie.

Witek 22-09-2009 07:30

Na przed ostatnim jest moja noga :)

Narvana 22-09-2009 10:17

ooo, w Ustce byliscie! Super!
Szkoda, ze nie udalo sie spotkac w Gdansku :(

Witek 22-09-2009 10:19

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 238059)
ooo, w Ustce byliscie! Super!
Szkoda, ze nie udalo sie spotkac w Gdansku :(

Też żałujemy :(
Ale Witek już mi obiecał, że pojedziemy nad morze znowu za rok i to na tydzień :D I, że nie będzie już z psem biegał po plaży :rock_3

AngelsDream 22-09-2009 13:28

A czemu nie będzie biegał?

Grin 22-09-2009 13:44

Quote:

Originally Posted by AngelsDream (Bericht 238165)
A czemu nie będzie biegał?

Może za wielką sensację wśród plażowiczek budził? ;) :D

Witek 22-09-2009 20:57

Bo jak biegł z Astarte sobote to nagle i nieoczekiwanie zaatakował go konar wystający z piasku i do dziś ma wieeeelką stopę- trochę jak Frodo z Władcy pierścienia.... I biedak dopiero dziś zaczął w miarę normalnie chodzić

Witek 14-02-2010 21:47

Dziś w ramach szkolenia się z dogtrekkingu wybrałam się z Aszczurem na Równicę. Towarzyszyła nam świeżo poznana Jola wraz z swoją malamutką Maszą. Na szczęście wbrew wszystkim moim obawom Astarte dogadała się z koleżanką i to bez jakiś większych problemów. Pewno tylko dzięki świętej cierpliwości Maszy. Choć Astarte udało ją się namówić nawet do zabawy (a to podobno wielka rzadkość).
No i obawiam się, że Astarte ze swoim ADHD skutecznie zniechęciła Jolę do posiadania wilczaka. Jeśli uważacie, że ktoś nie powinien mieć wilczaka- wyślijcie go do nas- skuteczność gwarantowana- Astarte prawie nie zna wersji demo :)

No ale czas na foteczki :)

http://images8.fotosik.pl/207/f04066041fc6a3d0.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/722a85db54171b76.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/70dbf86e3b9bddac.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/f88f7fd512c2f2b4.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/67656979e53cd2c5.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/016dcac4b3bcf312.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/a3ccfcc1280c99d4.jpg

http://images8.fotosik.pl/207/87333836c7ea7a06.jpg

Gaga 14-02-2010 21:49

Ależ macie przecudne widoki!! Zazdroszczę ;)

Witek 14-02-2010 21:54

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 278535)
Ależ macie przecudne widoki!! Zazdroszczę ;)

Zapraszamy :) Równica w Ustroniu czeka :D

Gaga 14-02-2010 21:58

Dzięki, na razie jednak muszę obejść się smakiem... i dalej zazdrościć ;)

atah 14-02-2010 22:22

Ciocia Astarte przepiękna:) I zaprzeczam jakoby zniechęcała do posiadania wilczaka8). Mnie zachęciła:) I Astri przejęła nawet imię drugie po Astarte:lol:

Grin 14-02-2010 22:22

Hihi, ale jej do twarzy w tych szorkach. :p

GRABA 14-02-2010 22:27

Pewnie wydawały z siebie niesamowitą ilość pomruków;)

AngelsDream 14-02-2010 23:06

Baaj ostatnio pokazał pannie malamutowej, że jest już duży i się nie bawi. Ona go zachęcała, a on zachęcał mnie... do pracy. Miał jakiś wybitnie krzywy dzień.

Witek 15-02-2010 10:35

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 278553)
Pewnie wydawały z siebie niesamowitą ilość pomruków;)

No właśnie nie- Astarte w ogóle jest cicha z natury, a Masza tylko raz na jakiś czas warczała, żeby przypomnieć Astarte gdzie jej miejsce :)

Witek 15-02-2010 10:36

Quote:

Originally Posted by AngelsDream (Bericht 278574)
Baaj ostatnio pokazał pannie malamutowej, że jest już duży i się nie bawi. Ona go zachęcała, a on zachęcał mnie... do pracy. Miał jakiś wybitnie krzywy dzień.

Widziałam zdjęcia i na dogomanii i na PD :) A Ania (właścicielka Wenty) była Bajem zachwycona :D Oj, zdziwi się jak na DOgtrekinngu pozna Astarte :D Ogień i Woda :)

Witek 15-02-2010 10:40

Quote:

Originally Posted by atah (Bericht 278548)
Ciocia Astarte przepiękna:) I zaprzeczam jakoby zniechęcała do posiadania wilczaka8). Mnie zachęciła:) I Astri przejęła nawet imię drugie po Astarte:lol:

Dlatego napisałam "prawie" :D A poza tym Ty jesteś chyba jakaś zboczona ;) Normalni ludzie nie lubią być gryzienia i lizani non- stop :D

atah 15-02-2010 11:37

Odkąd mam kłapiącą paszczę w domu, czasem w kilku miejscach naraz - jakoś mniej lubię gryzienie:help

AngelsDream 15-02-2010 11:43

Quote:

Oj, zdziwi się jak na DOgtrekinngu pozna Astarte Ogień i Woda
Mówiłam jej, żepozna wilczaki, jeśli nawet my nie pojedziemy. ;) Myślisz, że będzie tak źle? Baaj to też jednak diablę... Zmusił mamutkę do szczekania!

Witek 21-02-2010 11:25

I czas na fotki z rodzinnego spotkania :) Tylko dla cierpliwych bo troche ich jest :D Juz i tak zrobiłam ostrą selekcję :) Nie moge się nadziwić jak Astarte bardzo się rózni od reszty. Zresztą zobaczycie sami.

Znajdź niepasującego wilczaka :) (Asta, Braciszek i mamusia)

http://images8.fotosik.pl/216/43669cd07685f179.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/cbe6bbc8942554f2.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/9ee558c210f54bc2.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/dc8f792bc31365e1.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/338e087acf40128d.jpg

Z braciszkiem

http://images8.fotosik.pl/216/ae844d4a3ce3e1b7.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/4261c3397c22c8a0.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/f069b08fa24c14c7.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/21532959087557c7.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/98512e103cf8486f.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/d07e2dd3d4d3f35c.jpg

"hurra! mam braciszka :)"

http://images8.fotosik.pl/216/02f16cdb1e79c912.jpg

Jak za starych czasów- dzieci gonia tatusia:

http://images8.fotosik.pl/216/e9d9499233eb3c8a.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/4d4c66befcc5bbcf.jpg

Z tatusiem:

http://images8.fotosik.pl/216/f2923dd3c2d6f311.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/f704a7e21fce5b92.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/bca9c01efe56b56b.jpg

Cała ekipa

http://images8.fotosik.pl/216/6a43266f67b54502.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/c1714747e2313954.jpg

W samotności

http://images8.fotosik.pl/216/5aada19dafc1581c.jpg

tata z braciszkiem:

http://images8.fotosik.pl/216/eae23cabecb541d5.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/f9a1214ed3f4167a.jpg

Mimo rodziny Asta nie wstydziła się swojej obecnej mamusi :D

http://images8.fotosik.pl/216/b18ad465e3ba74c2.jpg

Gia 21-02-2010 12:40

Fajne takie rodzinne zdjęcią, ale faktycznie Asta jakaś niepodobna :)

A zdjęcia z naszego spacerku wstawisz Magda?? :twisted:
I gratulacje za Presov, za dobry humorek i fajną zabawę :)

Witek 21-02-2010 12:44

Mogę wstawić ale jakoś nie było za fajnych- szkoda, że nasze sucyska nie chciały się pobawić :( A Ty nie masz fotek z naszego spotkania? Bo ktoś od was wiem, że robił... Wrzucę jak wrócę ze szkoły- muszę jechać po wpis :)

shaluka 21-02-2010 12:49

No, Ascik jest niesamowita i chyba najdelikatniejsza.
A tam nie spotkaliscie saren? My nad ranem cale stado, a potem mieliscmy niezle zapachy w aucie ;) Ogolnie w swienym miejscy jest Jana. Ech... :)

Witek 21-02-2010 12:57

Quote:

Originally Posted by shaluka (Bericht 280974)
No, Ascik jest niesamowita i chyba najdelikatniejsza.
A tam nie spotkaliscie saren? My nad ranem cale stado, a potem mieliscmy niezle zapachy w aucie ;) Ogolnie w swienym miejscy jest Jana. Ech... :)

Myśmy nie byli na farmie Jany, tylko na kalwarii :) Do Jany ostatecznie było za daleko. Ale mamy od niej zaproszenie więc kiedyś się tam pewnie wybierzemy :)

Gia 21-02-2010 14:22

A widzisz, pomyliłam spotkania :x Spacer na którym Kalinka bawiła się z sunią był z Atką ;)

Witek 21-02-2010 18:51

Jeszcze troszke tu pospamuję :) Bo byłam dziś z Astarte na spacerku i nawet mojego udao si wyciągnąć i porobił nam fotki i nie mogę sie oprzeć by ich nie wrzucić :)

Łapanie śnieżek:

http://images8.fotosik.pl/216/759de101f1771711.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/57a8c906acfcbf88.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/c71d499293bc9bf4.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/b30711da5e859d64.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/2b22073cadf377e9.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/1d3ccf3aeba0f8a3.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/2d1a73e5d64782ff.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/d290f63e66c78a3c.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/ade48f6e5d236dff.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/b3732fbd1acd9c98.jpg

Witek 21-02-2010 18:57

Uczymy się aportu:

http://images8.fotosik.pl/216/ff3d3c518654288f.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/80b68c19d4c67062.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/811f85676c395dd6.jpg

Asta tańczy:

http://images8.fotosik.pl/216/ffde409180ade492.jpg

Troszkę ćwiczeń :) Jak sie nie stresuję to idzie całkiem całkiem :)

http://images8.fotosik.pl/216/750d31a37d301061.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/0eb7286e99927b21.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/521f9bee21619c22.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/c66b4641aacc520a.jpg

Jeszcze parę kulek:

http://images8.fotosik.pl/216/347ba3a7a2d2db6c.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/f6ff90133b98e653.jpg

Małe porównanie:

http://images8.fotosik.pl/216/36ebefe89171cb74.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/dfed1da89ff56d7c.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/1bb199f574690c54.jpg

Miejskie agility:

http://images8.fotosik.pl/216/072c3c74a98998b7.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/9138417778b188cb.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/7cd0fd7644ea1b1f.jpg

http://images8.fotosik.pl/216/97607517257dbf23.jpg

KONIEC :D

DORA 21-02-2010 22:42

:lol:Porównanie super:lol:

z Peronówki 21-02-2010 22:47

Quote:

Originally Posted by trunksia&witgor (Bericht 280956)
I czas na fotki z rodzinnego spotkania :) Tylko dla cierpliwych bo troche ich jest :D Juz i tak zrobiłam ostrą selekcję :) Nie moge się nadziwić jak Astarte bardzo się rózni od reszty. Zresztą zobaczycie sami.

Znajdź niepasującego wilczaka :) (Asta, Braciszek i mamusia)

Bo to jest tak jak sie porownuje blokersy do slowackich snieznych wilczakow... :lol: Znam ten bol - w zimie polskie kanapowce rzeczywiscie beda sie NIESAMOWICIE roznic...
Polecam wiec wystawy w maju - wtedy bedziecie mogli zobaczyc, ze pod futrem kryja sie takie same wilczaki jak Astarte.... :lol:

AngelsDream 21-02-2010 23:00

Miejskie agility. <3

GRABA 22-02-2010 08:34

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 281105)
Bo to jest tak jak sie porownuje blokersy do slowackich snieznych wilczakow... :lol: Znam ten bol - w zimie polskie kanapowce rzeczywiscie beda sie NIESAMOWICIE roznic...
Polecam wiec wystawy w maju - wtedy bedziecie mogli zobaczyc, ze pod futrem kryja sie takie same wilczaki jak Astarte.... :lol:

To fakt jest niestety - gdyby Unka miała kojec, to i futro by miała piękniejsze iiiiii może linienie by przebiegało inaczej, a tak łysienie i łysienie:roll:

Miejskie aglity super:p Jak mój stary pies był w sile wieku, to przy Auchanie są takie półsłupki, na które psiak pięknie wskakiwał i na każdym musiał przysiąśc na chwilę lub tylko na komendę kładł dwie łapki i tak musiał stac - widzów było zawsze sporo:p

Grin 26-02-2010 21:51

To niesamowite! Gdyby nie fakt, że Astarte obchodzi urodziny razem z moim mężem, nigdy bym nie uwierzyła, że już jej stuknął roczek! Kiedy to minęło!?! :shock:
Wszystkiego najlepszego od naszej rodziny (Karolina właśnie prosi, żeby o niej nie zapomnieć przy składaniu życzeń :) ) i oczywiście od towarzysza zabaw - Łowcy. :Rose

All times are GMT +2. The time now is 08:58.