Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Mityba ir sveikata (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=143)
-   -   BARF. Bandom natūraliai? ;) (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=5634)

rates 20-09-2007 14:14

Quote:

Originally Posted by natalija (Bericht 105264)
Noreciau info apie ta zmogu, kuris seria 40-50 metu sunis RAW/ BARF-u? Kur galima rasti? Bet kas liecia manes pacios, nesu veiseja, neturiu vet issilavinimo, su medicina turiu tiek patirties kiek eilinis zmogus besirupinantis savo bei artimuju sveikata - kodel noriu pasisakyti - pritariu nuosirdziai Giedrei, nes pati laikau sunis kokius 18 metu, auginau nuo mazens, Bonce turejo tai pat vada ( 9 linksmi basetukai, iki 2 menesiu auginti ) ir man bandymas maitinti RAW musu maziu Ivju buvo naujove, kurios as "neatlaikiau" - per daug jau ekstremaliai gaunasi, ISITIKINOME :( Svarbi kiekviena diena AUGANCIAM suniukui - Rates, ar sutinki? Kad ir toks faktas - maitinti kas antra diena auganti organizma, man ziauru, manau ir suns psichika bus paveikta. As nenoriu zverinti suns, ne tam jis buvo kruopsciai socializuojamas. O siaip - auksine taisykle bet kokiai teorijai - nepulti i krastutinumus...:)

Puikus pavyzdys, kai neskaitoma kas rašoma arba negalim atsirinkti kas esminio ir kas ne. Yra yahoo groups RAW fed dogs ir barfdogs. Pasižiūrėkite tenai, rasite žmonių suilgalaikę patirtimi, rasite supernių veisliynų savininkus kažkada pabandžiusiu sausą ir padariusius išvadas. Jei šeimininkas negali susitvarlkyti su vienokiomis ar kitokiomis problemos, tai normalu ir nieko smerktino nėra, bet nerekia pasakoti po to, kad netiko šėrimas, ar nuo jo pasidarė kažkas tokio... Galbūt kai gausite daugiau informacijos, vėl pabandysite. O kad kiekviena diena šuniui svarbi šėrimo atžvilgiu visiškai nesutinku, kaip ir nesvarbi žmogui. Tai ne kūdikis ar penkių savaičių šuniukas, o jau susiformavęs padaras, kuris nėra stiklinis. Jūs vaikams irgi kas dieną kalorijas ir vistaminų santykį skaičiuojat? O dėl to šėrimo kas antrą dieną: tai puiku, bet niekas neliepia to daryti. Užtenka pasidaryti kartą per savaitę ar dvi po iškrovos dieną. Be to visur aiškiai parašyta, kad taip šerti galima jau suaugusį šunį, o jūs visur kišat šuniukus.
Be to, kažkur buva minėti likučiai nuo stalo. Čia rašo eupietis gvenantis JAV, o pas juos likučiai šunims suprantami kaip likučiai žalios mėsos, likusios nuo salotų žalios daržovės, o ne termiškai aprodotos ir prieskonių pridėtos kokios tai dešrelės.

rates 20-09-2007 14:23

Quote:

Originally Posted by Vaiva (Bericht 105272)
Man tai kol kas, atleiskit, kvepia čia tuščiu plepėjimu. Kam kaip geriau, tas taip šeria. Kiekvienam savas šuo atrodo brangiausias, man rūpinimasis šunimi ir davimas to, kas jam geriausia, siejasi su žalia mėsa, kitiems rūpinimasis šunimi ir davimas to, kas jam geriausia, siejasi su termiškai apdorotais produktais, t.y. sausiaku. Šėrimo dažnumas... irgi kiekvieno asmeninė nuomonė. Aš šeriu kasdien (jei ne kokioj kelionėj), man taip psichologiškai lengviau.
Diskusija turėtų būti ne apie tai, kaip geriau šerti, o apie NATŪRALŲ šėrimą. Turit patarimų ar pastebėjimų - dalinkitės, o pasakoti kaip čia staiga šunims ėmė kenkti žalia mėsa, nu sorry.

Matai, Vaiva, aš pilnai suprantu, kad žmogaus įsitikinimai yra jo reikalas, bet yra ir kita pusė - natūralumas, fiziologiškumas ar kaip pavadinsi. Man svarbu ir tai, kad būtų ne kaip aš noriu ar šuo nori, o kaip būtų sveikiau ir taisyklingiau. Man pvz. čipsai labai patinka, bet aš nevalgau jų, nes žinau kuo jie kenksmingi. Lygiai taip su šuniu - yra taisyklės kaip reikia šerti, o ne kaip nori šeimininkai. Maniškiai gal irgi mielai ėstų šašlius kokius, bet aš žinau kas darytusi jų skrandžiams ir inkstams nuo to ir todėl neduodu. Man tik visiškai nesuprantamas dalykas, kaip žmonės nepajėgia suprasti (čia niekam konkrečiai netaikau), kad šuo yra šuo, o ne žmogus. Jis turi visiškai kitokia fiziologiją, sandarą ir psichologiją, o daugelis savininkų nori iš jo padaryti beždžionę. Vat čia ir kyla problemos, kai bandoma suvokimą kas yra gerai mums, pritaikyti skirtingai rūšiai.
Beje, Kaune veršis už 6lt/kg yra, jei kas nori?
Ir dar, jei kam reikia, radau labai patogų šerti totorišką lašišų faršą. Jis būna šaldytas, kaip rašoma, kad be prieskonių ir supjaustas. Kaina 6,50lt už 500 g.

rates 20-09-2007 14:43

Quote:

Originally Posted by Asta (Bericht 105265)
Nes kuo RAW gali būti blogai, tikslingai turbūt niekas neieškojo.

Ieškojau ir dabar tebe ieškau. Kadangi profesija suteikia kiek platesnes galimybes randu tik daug teigiamų žinių. Labai dažnai neigiami dalykai yra hiperbolizuojami arba būna eiliniai pasisakymai: girdėjau, kaimynas sakė... Kalbant apie neigiamus dalykus yra tik tokie variantai, kurie gali visur nutikti: užspringimas, užsikišimas ir panašiai. Dar, pagal reagioną yra pavojingos mėsos rūšys: pvz negalima šerti lenkiška, amerikietiška vištiena (augimo hormonai), kai kur pavojinga kiauliena (Rusija). Bet RAW šėrimo esmė yra žmoniui maistui naudojami produktai, kurios valgome mes patys. Jei laikomės šiuos nuostatos ir nešeriame šunis kokiomis skerdyklų atliekomis, tai pavojaus rizika daug mažesnė nei šeriant sausu. O kas būtent blogai nuo RAW šėrimo, neteko rasti, palauksim Giedrės nuorodų. Barfo/Raw skirtumai tik tame, kad paskutinieji netiki, kad šuo yra mėsėdis ir jam reikalingas žolėdžių skrandžio turinys. Kiek teko susidurti su tuo klausimu, tai skrandžio turinio mėsėdžiai kaip tik ir neėda, nebent iš karto po sauso.
Man sauso idėja niekada nebuvo priimtina, bet veisėja ir aplinkiniai šunininkai "žinovai" labai įkalbinėjo pabandyti. Rezultus mano vargšelis šuo jaus iki gyvenimo galo. Sausą mes naudojom tik 2,5 metus, nors šunys namuose jau 18 metų. Išbandėm pačias geriausias sauso rūšis, ieškojom geriausio ir t.t. Kuo daugiau šnekėjau su rimtais fiziologais, patalogais ir terapeutais, tuo aiškiau darėsi, kad padariau didelę klaidą pradėdama. Dėl tų 2,5 metų gailėsiuosi labai ilgai. Be to, žinau ir tai, kad sekantis šuo iš RAW/BARF šeriamo veislyno tėvų.

Vaiva 20-09-2007 14:49

Quote:

Originally Posted by rates (Bericht 105286)
Matai, Vaiva, aš pilnai suprantu, kad žmogaus įsitikinimai yra jo reikalas, bet yra ir kita pusė - natūralumas, fiziologiškumas ar kaip pavadinsi. Man svarbu ir tai, kad būtų ne kaip aš noriu ar šuo nori, o kaip būtų sveikiau ir taisyklingiau. Man pvz. čipsai labai patinka, bet aš nevalgau jų, nes žinau kuo jie kenksmingi. Lygiai taip su šuniu - yra taisyklės kaip reikia šerti, o ne kaip nori šeimininkai. Maniškiai gal irgi mielai ėstų šašlius kokius, bet aš žinau kas darytusi jų skrandžiams ir inkstams nuo to ir todėl neduodu. Man tik visiškai nesuprantamas dalykas, kaip žmonės nepajėgia suprasti (čia niekam konkrečiai netaikau), kad šuo yra šuo, o ne žmogus. Jis turi visiškai kitokia fiziologiją, sandarą ir psichologiją, o daugelis savininkų nori iš jo padaryti beždžionę. Vat čia ir kyla problemos, kai bandoma suvokimą kas yra gerai mums, pritaikyti skirtingai rūšiai.
Beje, Kaune veršis už 6lt/kg yra, jei kas nori?
Ir dar, jei kam reikia, radau labai patogų šerti totorišką lašišų faršą. Jis būna šaldytas, kaip rašoma, kad be prieskonių ir supjaustas. Kaina 6,50lt už 500 g.

Kur tu to lašišų faršo radai? Domina. Namie niekaip neprisiruošiu lašišos galvų malt. Nors net mėsmalę praktiškai tik dėl to nusipirkau :)

giedrë 20-09-2007 15:15

Quote:

Originally Posted by rates (Bericht 105285)
Puikus pavyzdys, kai neskaitoma kas rašoma arba negalim atsirinkti kas esminio ir kas ne. Yra yahoo groups RAW fed dogs ir barfdogs. Pasižiūrėkite tenai, rasite žmonių suilgalaikę patirtimi, rasite supernių veisliynų savininkus kažkada pabandžiusiu sausą ir padariusius išvadas. Jei šeimininkas negali susitvarlkyti su vienokiomis ar kitokiomis problemos, tai normalu ir nieko smerktino nėra, bet nerekia pasakoti po to, kad netiko šėrimas, ar nuo jo pasidarė kažkas tokio... Galbūt kai gausite daugiau informacijos, vėl pabandysite. O kad kiekviena diena šuniui svarbi šėrimo atžvilgiu visiškai nesutinku, kaip ir nesvarbi žmogui. Tai ne kūdikis ar penkių savaičių šuniukas, o jau susiformavęs padaras, kuris nėra stiklinis. Jūs vaikams irgi kas dieną kalorijas ir vistaminų santykį skaičiuojat? O dėl to šėrimo kas antrą dieną: tai puiku, bet niekas neliepia to daryti. Užtenka pasidaryti kartą per savaitę ar dvi po iškrovos dieną. Be to visur aiškiai parašyta, kad taip šerti galima jau suaugusį šunį, o jūs visur kišat šuniukus.
Be to, kažkur buva minėti likučiai nuo stalo. Čia rašo eupietis gvenantis JAV, o pas juos likučiai šunims suprantami kaip likučiai žalios mėsos, likusios nuo salotų žalios daržovės, o ne termiškai aprodotos ir prieskonių pridėtos kokios tai dešrelės.

Aciu nebekisime "savo auganciu suniuku", nors mes tik norejome suzinoti daugiau informacijos, atrodo tema ne mums skirta

Vaiva 20-09-2007 15:22

Tendencingos reakcijos :roll:

wolfin 20-09-2007 15:23

Quote:

Originally Posted by giedrë (Bericht 105296)
Aciu nebekisime "savo auganciu suniuku", nors mes tik norejome suzinoti daugiau informacijos, atrodo tema ne mums skirta

ei, gi tie jusu suniukai uzaugs ir teks vel viska is naujo skaityt.
nesuprantu, kam taip reaguot? juk zmones tik patart ir padet nori.

si informacija BUTENT jums ir skirta, kad zinotumet kas gerai, o kas ne. ar ne taip?

Lauryte 20-09-2007 15:30

Suprantu kad as mazvaike bet jus moterys gal nesipykit?;)Tiesiog Natalijai buvo beda su Ivju ir zmogus nusprende nebemaitint naturaliu maistu ir perejo prie sauso aisku ja reik suprast ji turi savo pasirinkima beje kaip visur ir shneketa kad pas ja dyd ukis ir zmogus tiesiog nespeja suziuret visu ir tiek.Pvz ash turiu kol kas laiko maitint ir zaist su maistu tai zaidziam nes kai bus darbas taip pat pereisim ant sauso:?

Lauryte 20-09-2007 15:31

Mes pvz kai bandem sausa tai shuo visikai negalejo priaugt svorio o db viskas tvarkoj auga vershius:)

wolfin 20-09-2007 15:35

tik klausimas KAM?
negi tiek daug laiko uzima isemimas is saldymo kameros mesos gabalo ir idejimas jo i lekste kad iki serimo atsiltu?

Vaiva 20-09-2007 15:35

Quote:

Originally Posted by Lauryte (Bericht 105299)
Suprantu kad as mazvaike bet jus moterys gal nesipykit?;)Tiesiog Natalijai buvo beda su Ivju ir zmogus nusprende nebemaitint naturaliu maistu ir perejo prie sauso aisku ja reik suprast ji turi savo pasirinkima beje kaip visur ir shneketa kad pas ja dyd ukis ir zmogus tiesiog nespeja suziuret visu ir tiek.Pvz ash turiu kol kas laiko maitint ir zaist su maistu tai zaidziam nes kai bus darbas taip pat pereisim ant sauso:?

Laura, niekas čia nesipyksta ;) Tiesiog kartais žmonės neadekvačiai reaguoja į duodamus patarimus ar pastabas.

Lauryte 20-09-2007 15:44

Daiva patikek ash ne visad name bunu ir ne visad speju shunu pamaitint o db bus man diplominis plius dirbsiu kad juos ishmaitint ir plius db viena likau tai truputuka sunku buna.kai kartais pareinu ir koju nejauciu.tai visvien kai tik laiko turiu darau jiem ka nors skanaus bet ziuresiu poto kaip spesiu nes pati kaip sakant sausiaka valgau:)visoki shlamshta is pakeliu tai buna pasirinkimas ar sau ka skanaus pasidaryt per laisva val ar shunym:)Sen pvz zaraza maza surijo mano salotas ir laksto laimingas o taip kai duodu darzoviu tai daznai needa bet kai zino kad jos mano ir ju imt negalima tai valgo kaip mesa tai ciuju reiks tuo naudotis greit:)

Lauryte 20-09-2007 15:46

Nu man pvz ir paciai patinka jam i ta mesa kokiu nesamoniu primaishyt nei grina duot nes jau jautienos needa uzkniso turbut tai ciuju paukshtiena teks duot:roll:

natali 20-09-2007 16:02

II vada draugiska, malonu:)))
Rates, is tikruju as nekisu mazu suniuku, atrodo tema skirta visiems, as pabreziu kad kol kas kalbu apie mazius - nes atrodo jie irgi i tema "telpa". Vaikui kaloriju neskaiciuoju, o rupinuosi, kad gautu sveika ir ivairu maista.
Taip, noreciau taip ir suni gal auginti, "zaisti" - bet nuomone mano griezta siuo klausimu - jei nemoki ar negali maitinti taisyklingai RAW arba BARFU - tai geriau jau sausiaku, nei numetineti atsildytus mesos gabalus be darzoviu ir chaotiskai...( cia as grubiai pasakau, nes kasdienybeje sutikite niekas kitais RAW/BARF komponentais nepasirupina) Rates, nei kiek neabejoju tavo kompetencija, dziugu kad tau gaunasi sauniai viska suderinti, bet nereikia gasdinti manau jau tuo sausiaku...Mano basete jau 12 metu gyvena, tikiuosi kad ir Ivju maziausiai tiek gyvens... As jau pasakiau viska:)

Vaiva 20-09-2007 16:04

Quote:

Originally Posted by natalija (Bericht 105309)
jei nemoki ar negali maitinti taisyklingai RAW arba BARFU - tai geriau jau sausiaku, nei numetineti atsildytus mesos gabalus be darzoviu ir chaotiskai...( cia as grubiai pasakau, nes kasdienybeje sutikite niekas kitais RAW/BARF komponentais nepasirupina)

eee... O kokie ir kam tie kasdieniai KITI RAW elementai? :roll:

Lauryte 20-09-2007 16:16

Bet brangieji ko jus taip sausa maista puolat?Juk priesh metus visi maitinot tik sausu Nutra Nugets ir visi isaugo ir nieko niekam nebuvo nutike ir tais laikas apie naturalu net kalbos nebuvo visi juk draugishkai matinot.Ir uzaugo juk ir nieko.Ir tuo metu jum juk atrode kad tai geriausias pasirinkimas tik po kazkurio laiko visi perejot ant naturalaus.Ar as kazka painioju?Kazkaip juk tai buvo ar ne?;)

Vaiva 20-09-2007 16:30

Nu kaip nieko. Triedimas nuolatinis, rytiniai vimčiojimai... Ne visai nieko, a?

Niekas to sauso nepuola, tiesiog manau, jog neteisinga sakyti, kad RAW ar BARF yra negerai, jei tai sako žmonės, kurie, nors ir turėjo daug laiko, nepanorėjo/patingėjo pakankamai pasidomėti, KAIP tas maitinimas turėtų atrodyti iš tikrųjų.

Asta 20-09-2007 16:53

Quote:

Originally Posted by rates (Bericht 105291)
Man sauso idėja niekada nebuvo priimtina, bet veisėja ir aplinkiniai šunininkai "žinovai" labai įkalbinėjo pabandyti. Rezultus mano vargšelis šuo jaus iki gyvenimo galo. Sausą mes naudojom tik 2,5 metus, nors šunys namuose jau 18 metų. Išbandėm pačias geriausias sauso rūšis, ieškojom geriausio ir t.t. Kuo daugiau šnekėjau su rimtais fiziologais, patalogais ir terapeutais, tuo aiškiau darėsi, kad padariau didelę klaidą pradėdama. Dėl tų 2,5 metų gailėsiuosi labai ilgai. Be to, žinau ir tai, kad sekantis šuo iš RAW/BARF šeriamo veislyno tėvų.

Kas nutiko šuniukui?
Jei tarp bandytų sauso rūšių buvo Orijen, kas nuo jo buvo negerai?

wolfin 20-09-2007 17:09

Quote:

Originally Posted by Lauryte (Bericht 105307)
Nu man pvz ir paciai patinka jam i ta mesa kokiu nesamoniu primaishyt nei grina duot nes jau jautienos needa uzkniso turbut tai ciuju paukshtiena teks duot:roll:

hmm iskilo klausimas? o tai kokia mesa seri? t.y. ka konkreciai seri?

Lauryte 20-09-2007 19:58

Jautiena duodavau.

All times are GMT +2. The time now is 09:44.