![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
VIP Member
|
![]()
Joanko! LINKA, LINKA i jeszcze raz LINKA ! Walsnie od miesiaca tranuje to na ok rocznym psie sasiadow. Gowniarz ma , no mial takie odpaly jak Halla ale dodatkowo mial 2 dosc powazne bojki z innym psem . Linka, pileczka tylko na czas spaceru -ciwczen i jakos musi zadzialac. Pastuch obawiam sie niewiele Wam da skoro wilcaki potrafia wysoko skakac;(
Kupcie linke ..ile tam no z 10-15 metrow i cwiczcie z nia do bolu az na komende "do mnie" lapy jej same beda zawracaly ...... ![]() Jak nie pileczka to smakolyki albo cokolwiek co ona chce . Powodzenia Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
pozdr Kama (beowulf) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
VIP Member
|
![]()
bo link nie ma sluzyc do meczenia
![]() ![]() Tyle ze linka nie moze byc na kolczatce a rece gole . Wspomniany pies sasiadow to znajdka, z ogromnym temperamentem i dosc silnym instynktem pogoni koow,wiewiorek itp pileczke olewal a dzis juz ja kocha ale ma ja dodyspozycji tylko na spacerach i tylko "pod wladza" przewodnika,nigdy za darmo. A na lince pre razy frywal...A czy to bedzie pol roku czy 2 lat - coz .....grunt zeby nigdy nie byl bez dopoki nie bedzie mila 100% powrotu na komende. Halla musi miec cos co lubi ..... pozdrawiam Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Kamila (beowluf) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
ja nie probuje jednak do linki zniechecac,rzecz wymaga jednak cierpliwosci... dobrze na kazde wyjscie na dwor/pole takowyz uwiaz miala przy obrozy, by w chwili wiadomej ja przystopowac; z czasem linke skraca sie po kawalku, a na koniec psu wystarczy symboliczny chwoscik (tego jeszcze na wilczaku nie probowalam, nie wiem czy bestyjka szybko nie zauwazy roznicy...) co do motywacji, to najsilniejsze jest zarcie i to dziala; Quote:
Quote:
2.gdy Halla biega wolno, to caly czas na aktywnym kontakcie z Toba, czy tylko pod nadzorem? gdy my jestesmy na pasiece zajeci, a Fany stwierdzi ze jest nudno to tez probuje kierowac sie w strone zachodzacego slonca, tyle ze szwendacz wlacza jej sie powoli i daje sie odwolac (czyt. zwabic ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Senior Member
|
![]()
Kurcze Joanka ! Macie prerabane z ta dziewczyna
![]() A nie macie tam w okolicy jakiegos dobrego tresera? Jak jest taka cwana to bedzie trudno samemu z nia sobie dac rade. Ja tez mysle tak jak Gaga, ze niestety NIGDY bez pelnej kontroli(czyli linka). A zmeczyc sie da, Amber tez cwiczy na smyczy, tylko nie wystarczy pol godziny, ale np 2 godz. Nawet moga z Zoya biegac na lince, troche sie poplacza, ale z czasem pies uczy sie tak w tym poruszac zeby sie nie platac Powodzenia Ela |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ad.2. Jeśli jest puszczana na terenie posesji to mam na nią oko, ale nie przywołuję jej bez przerwy. Poganiam ją po ogrodzie (głupawka nie jest zła), ale potem to tylko łażę i rzucam okiem gdzie "franca" łazi. Jeśli idziemy na spacer to jest na oku cały czas, bawimy sie wspólnie, ganiamy z Zoyą, ćwiczymy (głownie przychodzenie, chodzenie przy nodze i pokazywanie się wystawowe) Dziś podjęłyśmy próbę spaceru na głodnego z przypiętą linką. Linkę musiałam zastosować raz, po czym Halunia przychodziła na cichutkie "do mnie" ![]() ![]() ![]() ![]() Czas pokaże. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
VIP Member
|
![]()
Linka tak w ogole to ma same wady
![]() Ale jak sobie uzmyslowisz ze alternatywa dla linki jest prad to wybor jest prosty ( no dobra dla mnie jest prosty). Nie wszystkie psy chodza na lince - moja Giga nie chodzila, po prostu na lince szla obok i nie dawala szansy na nauke. Trenerka w obliczu rozpaczy przyniosla cos co zachowywalo sie jak icek na wancie - samo fruwalo a suka? Suka nic! Ma linke - nie odbiega . To mialo te dobra strone ze w sumie nauka przychodzenia poszla dosc latwo. Wg mnie a jestem zwyklym wlascicielem psa i nic ponadto upierdliwe przywolywanei psa co 5 sekund daje rezultaty a pisze to bo jak wpsomnialam od prawie miesiaca w ten sposob traktuje psa sasiadki , psa o kapitalnym temperamencie - do sportu cudo! Czyli-reasumujac- jesli przyjmiesz za swieta zasade ze Halla bez smyczy jest na lince to w koncu sie uda. Barbara Waldoch - od klikerowej szkoly nazywa to "pamiecia miesniowa" pies na komende sam zawraca - ma po prostu wyrobiony odruch. No i jeszcze musisz nauczyc sie kiedy najlpeiej suke wolac - ja widzisz ze ona koncentruje sie na czyms ( inny pies,wiewiorka czy cos tam innego) chodzi o to zeby przebic sie przez brak uwagi , np podporoadzasz do psa, chwile dajesz im na obniuchanie po czym stwierdzasz ze idziesz wiec wilas Halle, jak przyjdzie to nagroda i za chwile mozesz pozwolic jej sie pobawic. Uf...dlugasne wyszlo - sorki pozdrawiam Gaga z Giga p.s nie daj sie zmylic anielska grzecznoscia - na pewno cos kombiuje ;p |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
VIP Member
|
![]()
Joanka, ale wtopilysmy....
Wlasnie przeczytalam sobie kilka postow na czeskim forum o krzyzowkach. Przeciez zamiast wydawac pieniadze na drogie zastrzyki trzeba bylo lepiej poczekac. Nawet jesli urodzilyby sie male i czarne "niby wilczaki" to starczyloby pogadac z co niektorymi czlonkami czeskiej komicji hodowlanej, a oni potwierdziliby Tobie, ze to jednak sa male wilczaki i bez wiekszego problemu wystawiliby im metrycznki (czeskie, bo czeskie, ale ZKwPL musialby je uznac).... ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
No i jak tu człowiek chce zostać burżujem? Przyjdzie do końca życia dom wynajmować, zamiast wystawić swoją "chawirę"!!! A kasa była już tuż, tuż. I zawsze mozna by powiedzieć, że to krycie wilkiem siewierskim było (sama widziałam i mam świadków ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
VIP Member
|
![]()
Margo,Joanka...chcecie miodku ? :P
( w ostatecznosci moze byc pitny) pozdrawiam Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Tak wiec siedzac przy miodziku, ![]() ![]() ![]() Mlody najpierw kazal sie wniesc na schody (aby niedlugo potem pokazac, ze w sumie jak trzeba, to on po schodach chodzi), potem wladowal sie na lozko (ktorego podobno nie znal ![]() Charty maja w oczach stale pewien smutek, ale to co zobaczylam u Scotiego, to.... Zreszta Joanka pewnie niedlugo sama napisze, ze Halle wreszcie ktos pobil w pomyslowosci.... ![]()
![]() |
![]() |
#33 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiamy P.S. A Halla ma cieczkę.......................................... .................. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Senior Member
|
![]()
Dajcie Scotiego do mnie , zaraz sie rozrusza
![]() Margo bardzo delikatnie opisala jego proby w pierwszy dzien wycieczki do Poznania ![]() Scoti CO CHWILE ladowal pyszczek w inna salaterke, wlazil na lozko jak tylko sie dalo (i metoda Ghandiego stosowal bierny opor przy probie zrzucenia go z lozka), a z tym noszeniem po schodach to juz byl SZCZYT! On ma dusze Hindusa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
VIP Member
|
![]()
Jak dla mnie Scotti to bomba.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#36 |
Junior Member
|
![]()
Proszę się nie naśmiewać z naszego "markiza"! Trochę już się przystosowuje, albo zdejmuje kamuflaż, w każdym razie na razie urządzają z Zoyką dzikie galopady w ogrodzie. Ponadto dzis mieliśmy przepiękny koncert na 3 głosy,a mianowicie podjechał samochód Family Frost z lodami "grając" niemiłosiernie, na co wszytskie trzy psy zaczęły tak okrutnie wyć, że aż poszłam zobaczyć co sie dzieje. I tak wyły, i wyły, i wyły ...... jak wilki czy coś.
P.S. Rany, ludzie jak dlugo jeszcze będzie trwała cieczka u Haliny? Od prawie dwóch tygodni mamy tabuny psów w ogrodzie i obok, a Halla tylko kombinuje jak zwiać, dziś próbowała mi smyrnąć między nogami! Dobrze,że wilczaki mają długi ogon ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Senior Member
|
![]()
A Scoti sie nie interesuje Halcia?
Nikt sie nie nasmiewa, on jest po prostu wyjatkowy. ![]() Mysle ze u mnie byl w totalnym szoku ![]() Zreszta nie bylo tak zle, dodaje Waszemu stadku powagi . Czy naprawde byloby takie grozne zeby przerwac ta cieczke lekami? Moze zapytaj sie weta czy to nie byloby zdrowiej? |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |