![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Masz rację Margo Of ponoć najlepszy
![]() z jego uspołecznionego odczytywania sygnałów międzyludzkich. My uczymy się psiego języka, a psy naszego ![]() Wynik Oh sprawił mi ogromną radość, bo w porę spostrzegłam dawno, dawno temu jak mój pies chętnie reaguje na słowo atak (tu następował atak na rękaw z całym naciskiem szczęki) i jak bardzo lubi skakanie przez przeszkody. Czyli ma zadatki na wilczaka użytkowego, ale co mi z tego skoro nie jestem ze służb mundurowych i żyję w takim, a nie innym środowisku. I na potrzeby tego środowiska uspołeczniłam psa - to mój osobisty sukces, bo w zasadzie można teraz wysnuć twierdzenie, że skoro jest coś takiego jak Oh, to kolejną użytkowością wilczaka może być choćby dogoterapia. Przecież, we wzorcu jest "wszechstronnie użytkowy.", a nie, że użytkowość musi odpowiadać celowi stworzenia rasy... ![]() Taki Ohowiec mi pasuje (jako mój pies) do tej cywilizacji ![]() Napomniane było niedawno, że np. wystawy, to takie wybory "miss" - w wyborach "miss" czytaj wystawy oczekuje się pokazania psa pewnego siebie, a nie cofającego się na widok ręki czy na okazanie ząbków, bo sędziowie na to reaguja różnie. Nieufny, to także pies, który stoi i przeszywa spojrzeniem człowieka żeby odczytać jego zamiary. Jeżeli odczyta prawidłowo, to fajnie jak mi to pokazuje w łagodny sposób -język komunikacji - pies mówi: "rozumiem, że nic złego się nie dzieje". Wydaje mi się, że u nas w Polsce w większości przypadków nie ma mowy o użytkowości (czytaj czynnej pracy w służbach - ilu mundurowych czynnie pracujących z csv jest w Polsce....- ilu takich właścicieli jest wśród nas?) csv, bo one stają się rasą rodzinną i uspołecznioną - a raczej każdy wilczak tj., z różnymi kodami O "coś tam" zaliczy użytkowość choćby SVP. Z drugiej strony nic Oh'owi nie stoi na przeszkodzie stać się psem czynnie pracującym. Bo, Oh- już wcześniej wspomniałam co znaczy ![]() Wracając do tematu głównego.... ja dodałabym do idealnej bonitacji takie elementy jak: przebiegnięcie samego psa przez rządek ludzi, więcej hałasu z zaskoczenia (to tak żeby OF zawsze taki był), atak pozoranta na człowieka. Ogólnie oceniam czeską bonitację na ok. A nad samym pomiarowaniem warto pracować, bo większość psów tego nie lubi. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|