![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Witam! Wiem, że w zależności od miejsca występowania zmienia się wielkość zwierząt. Moje wiadomości dotyczące wielkości wilków zaczerpnęłam z ciekwej książki autorstwa mgr biologii Sabiny Nowak oraz zootechnika Roberta Mysłajek. Książka ukazała się w 2000r. nakładem Wydawnictwa Stowarzyszenie dla Natury "Wilk", jej tytuł to "Tropem wilka". Publikacja ta dotyczy wilków "Naszym podstawowym terenem badań jest Beskid Śląski i Żywiecki, ale tropiliśmy wilki również w innych częściach Karpat, a takze w lasach Polski północno-wschodniej i zachodniej." str. 7
A co do wielkości i ciężaru: "Tab. 1 Podstawowe wymiary wilka Długość ciała - bez ogona (cm): samiec 105 - 140; samica 97 - 124 Waga (kg): samiec 35 - 70; samica 27 - 65 Wysokość w kłębie (cm): samiec 70 - 90; samica 60 - 80" str. 21 Dla mnie zatem, wilczak powinien być większy. Swoją wypowiedzią potwierdzasz tylko moją obserwację - przeważają psy / suki o niższym wzroście, a dużemu psu łatwiej wytknąć błędy (wielu sędziów i obserwatorów ma problem ze skalą i z proporcją). Co do zdrowia w wilczakach - wydaje mi się, że jest to głównie cecha osobnicza, nie zwiazana z wilkością samego psa + żywienie + opieka...... Rasy dużę mają "duże" naleciałości hodowlane i nagromadziły w trakcie swojego istnienia błędy i rzeczywiście krócej żyją. Poruszamy się w obrębie jednej, naszej rasy. Co do wzorca i sędziowania - nigdy nie twierdziłam, że pies odbiegający od wzorca, ale duży, powinien zawsze zwycięzyć... Wg moich spostrzeżeń, jeżeli w ringu są dwa piękne psy, doskonałe, jeden jest "mały" drugi "duży" to w większości zwycięży ten "mały". Co do Kadzidłowa - nie mylmy, proszę, wilków żyjących w niewoli z żyjącymi w lesie. Kiedyś spotkałam w Wierzbie (po drugiej stronie jeziora) wilka - to DUŻE BYDLE spoglądało na mnie zza drzewa, łep miało na 90 cm, czyli w kłebie ok 80cm - i nie urósł w moich oczach ze strachu.... W tym roku byliśmy w Kadzidłowie, Tomek został na zewnątrz z Wandalem i nie mógł się opedzić od ludzi wychodzących po zwiedzaniu: jakim cudem ten duży wilk jest na smyczy??? Bo te w środku to takie "małe". pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() I tak sie sklada, ze wilki w Kadzidlowie nie sa odmiencami, czy "miniaturowa" wersja wilkow, ale typowymi przedstawicielami tego podgatunku... Ja tez kiedys wierzylam w to 90cm, ale od lat wpadam gdzie sie da, aby poznac i poogladac wilki euroazjatyckie i wilki o wysokosci 80cm w klebie sa dla mnie obecnie jak potwor z Loch Ness... Nadal mam nadzieje, ze kiedys go zobacze... ![]() Skad takie ogromne roznice miedzy tym co sie czyta w publikacjach, a tym co sie widzi? Pierwsza sprawa to ZRODLO danych i to, ktore wilki byly mierzone... Czy byly to wybrane "potwory" z Ukrainy, czy Rumunii, czy rzeczywiscie dane dotycza sredniej wielkosc wilkow w Europie.... Wedlug danych opublikowanych przez niemieckie Staatsministerium für Umwelt und Landwirtschaft (Ministerstwo Środowiska i Rolnictwa) SREDNIA wysokosc wilka europejskiego to ok 70cm i 40kg wagi. Jak widac sa to wartosci o wiele nizsze niz w wielu innych publikacjach, gdzie akurat takie wartosci podawane sa jako minimum... Ja sklonna jestem uwierzyc Niemcom, bo wilki, ktore widuje odpowiadaja opublikowanym przez nich danym... Podobne dane z badan na Litwie ma Daiva : waga - samiec 31-65 kg, samica 23,7-51 kg dlugosc do ogona 107-150 cm-samiec, samica- 108-139 cm dlugosc ogona -samiec 34-50 cm, samica 35-52 cm wielkosc od 65 do 75 cm - samiec, samica od 62- 68 cm. Bessi, ktora mierzylismy ma 60 cm, poltora cm wyzsza od niej (61.5cm) byla wilczyca z Rosji, ktora tez udalo sie "przebonitowac"... Czasem mam wrazenie, ze niektore badania wilkow robia wedkarze - im tez zdobycz rosnie o oczach... ![]() ...chyba, ze chodzi o cos innego.... O to, ze przy tych podanych wysokosciach trzeba pamietac, ze podstawowa rzecza jaka gra tu role to to JAK SA MIERZONE TE WIKI. Na 100% nie jest to mierzenie takie jakie znamy z bonitacji - "na zywca". To strasznie trudne do zrobienie z udomowionymi wilkami - kto byl w Poznej ten wie o czym mowie.... ![]() ![]() Probowalam na rozne sposoby. Jedyny sensowny okazal sie ten, ktory dawal sukom wartosc = wysokosc w klebie + jakies 3-4 cm. U Eligo namierzylam 74cm wysokosci "w klebie". ![]() Wtedy te "70 cm" wilki mialyby w "realu" jakies 65 cm. Moze nawet mniej ![]() ![]() Zarty zartami - jednego jestem pewna. W sumie to pozostaje nam dzialanie po omacku i "na oko", bo wynikow wilczakow z bonitacji, a wynikow wilkow mierzonych na plasko porownac sie nie da... Kto nie wierzy ten niech dalej bawi sie marka... ![]() Quote:
![]() ![]() Zdarzaja sie wysokie wilki, ale zdarzaja sie tez wysokie wilczaki.... ![]() Nie zdarzaja sie wielkie wilki - uwierz mi - mam do tego oko, bo kangale Darka maja 74-86 cm, a nie widzialam wilka, ktory moglby sie z nimi choc troche rownac wzrostem.... ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Zobacz, ze podana tabela wielkosci tez nie jest prawdziwa - wilki z Kadzidlowa sa mniejsze niz to co tam podaja. Tak samo te z ZOO we Wroclawiu, Pradze, czy Pilznie... I dlugo by wymieniac - chodzi o to, ze to 70cm dla samcow wilkow NIE JEST minimum. Bo BARDZO CZESTO widuje sie wilki mniejsze i sporo mniejsze ("basior" z Pragi ma jakies 63-64 cm, a moze mniej). I to nie sa wilki "miniaturowe".... ![]() Quote:
Ale sa tez inne choroby zwiazane z wielkoscia - przyklad, ktory (raczej) CsW nie dotyczy, ale ladnie pokazuje ta zaleznosc to miesaki kosci - psy ktore waza ponad 80 kg choruja na niego 60 razy czesciej niz te, ktore maja mniej niz 75kg... To na serio widac u ras, ktore kiedys byly duze, a teraz sa wielkie... ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to jaki jest widoczny kierunek obrany przez hodowców (wygląd zewnętrzny, nie mówimy o charakterze - bo nam zabraknie dziś czasu na mailowanie...) - czy wilczak dąży do swego leśnego, dzikiego brata, czy też będzie to kolejny domowy, mały piesek z wyglądu przypominający wilka z zoo. cytuję za Tobą: "Zobacz, ze podana tabela wielkosci tez nie jest prawdziwa - wilki z Kadzidlowa sa mniejsze niz to co tam podaja. Tak samo te z ZOO we Wroclawiu, Pradze, czy Pilznie... I dlugo by wymieniac - chodzi o to, ze to 70cm dla samcow wilkow NIE JEST minimum. Bo BARDZO CZESTO widuje sie wilki mniejsze i sporo mniejsze ("basior" z Pragi ma jakies 63-64 cm, a moze mniej)." Dlatego uwaam, że naszym wzorem jest żyjący na wolności wilk z lasu, bez pomocy i ograniczeń narzuconych przez ludzi. Jego układ anatomiczny, kostny jest taki sam, jak brata z zoo, z tą tylko różnicą, że inaczej jest rozbudowany, może lepiej to wyjaśnię tak - kulturysta ma piękne mięśnie, ale nie koniecznie wiąże się to z ich siłą, górnik pracujący "na przodku" będzie miał siłę, chociaż daleko mu do "kaloryferka" na żebrach. Dlatego punkt odniesienia stanowi dla mnie wilk z lasu. Irmina ![]() Wandal Cwany Wilk
![]() |
![]() |
#4 |
K-Lee Family
|
![]()
Ja spotkałam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() I teraz: wysokosc podana w tej publikacji ma NIEWIELE wspolnego z rzeczywista wysokoscia - bo tak jak pisalam tej na "lezaco" zmierzyc sie nie da. Lub raczej otrzymuje sie wynik o kilka centymetrow wiekszy. Te badane "olbrzymy" sa czesto w rzeczywistosci WIELKOSCI wilkow z Kadzidlowa i tych, ktore widuje sie w innych ogrodach zoologicznych i wolfparkach. Dane wysokosci z tabeli sa mocno "zawyzone" nie dlatego, ze badano wilki "niefachowo", ale wlasnie dlatego, ze mierzono jest w taki a nie inny sposob... I rzeczywiscie ten sam problem widza sami badacze od wilkow: "The problem with height measurement is that we don't know how it was taken and unlike girth measurements it may be obtained in various different ways. For example, the length of the paw extended may or may not be included and like length, height may be measured in a straight line or over the curves. Length/height measurements as a result are not as reliable as girth measurements and thus difficult to compare." (Problemem z pomiaru wysokości jest to, że nie wiemy, jak to zostało zrobione i w odróżnieniu od pomiarów obwodu można go otrzymać na różne sposoby. Na przykład, długość łapy rozwartej(?) może lub nie być wliczona. I tak samo jak długość, wysokość może być mierzona w linii prostej lub po krzywych. Długość / wysokość w wyniku pomiarów nie są tak wiarygodne, jak pomiary obwodu, a tym samym trudne do porównania.) W Twoich danych nie ma obwodow klatek piersiowych, ale jest dlugosc, a ta kazdy z nas da rade szybko zmierzyc: Długość ciała - bez ogona (cm): samiec 105 - 140; samica 97 - 124 Jakby nie kombinowac Wiewiorka, ktora ma 62 cm wysoskosc jest dlugosci 103cm po prostej i 107cm po krzywych. Jak widzisz to wartosc jaka w tabeli osiagaja nie tylko wadery, ale nawet niektore samce wilkow. ![]() Dlugosc ciala Eligo to 128cm po krzywych i 120 po prostej (jakby go uspic to byloby wiecej, bo sie chlopak "spinal"). Jak ktos chce zrobic to samo to wrzucam fotki jak miary biora naukowcy - choc z martwywi/uspionymi wilkami jest latwiej ![]() ![]() (tu trzeba pamietac, ze podane w tabeli wyniki to dlugosc BEZ ogona) ![]() Jak widzisz wymiary SREDNICH wilczakow odpowiadaja wymierom SREDNICH wilkow z tej tabeli... I to samo widac w "realu: zaczynajac od zdjecia historycznego: ![]() ON na fotce mogl miec 60cm - max! 65 cm. A wiczyca nie wyglada przy nim jak slonica... ![]() Na naszych terenach po niemieckiej stronie jest sporo wilkow i one takze "rozczarowuja" wielkoscia. Nie sa to niemieckie "miniatury", ale wilki, ktore przywedrowaly z Polski. Takie, ktore maja po 70cm sa tu "bydlakami"... Jestem pewna, ze gdybym weszla do ringu z taka wilczyca: ![]() to niektore fora az huczalyby, ze Margo wystawia miniaturowego szakala..... ![]() ![]() Ze pod pieknym futrem basiora i wadery mamy ... WILCZAKA: ![]() (w rasie do wygladu 100% wilkow niektorym psom brakuje juz tylko futra i glowy) Quote:
![]() Chodzi o to, ze dbajac o UZYTKOWOSC tej rasy wzorzec zawiera jednak ograniczenia wysokosci... ![]() Nie jest przypadkiem, ze rasy uzytkowe to nie sa olbrzymy: MALINIAK: Wysokość w kłębie: Idealna wysokość w kłębie to przeciętnie: 62 cm dla psów, 58 cm dla suk Tolerancja 2 cm w dół i 4 cm w góre OWCZAREK NIEMIECKI Wysokość w kłębie: pies - 60 do 65 cm, suka - 55 do 60 cm. ROTTWEILER: WIELKOŚĆ I MASA: wysokość w kłębie psa: 61 do 68 cm 61 - 62 cm - mały 63 - 64 cm - średni 65 - 66 cm - duży (optymalna wielkość) 67 - 68 cm - bardzo duży (...) wysokość w kłębie suki: 56 - 63 cm 56 - 57 cm - mała 58 - 59 cm - średnia 60 - 61 cm - duża (optymalna wielkość) 62 - 63 cm - bardzo duża BOKSER: mierzona w kłębie, wzdłuż łokci do podłoża: psy: 57-63 cm; suki: 53-59 cm. Jak widzisz jak na uzytka CsW sa wysoka rasa. Najwyzsze (a zarazem jedynie minimalnie wyzsze od wilczakow) sa tylko DOBERMANY: Psy : 68 – 72 cm. Suki : 63 – 68 cm. Pożądane wartości średni Ale i w tej rasie zabezpieczono sie przed hodowcami hodujacymi na wielkosc - i odchylka 2 cm dyskwalifikuje psa. Quote:
I to wlasnie tego trzymaja sie hodowcy tej rasy, ktorz nie ulegaja megalomanii, a hoduja psa trzymajac sie sredniej rasy. I wytycznych jej tworcow. Hodowcy malin to nie sa hodowcy malych ozdobnych pieskow, ale hodowcy najlepszych uzytkow wsrod psow. I nawet gdy byla moda na wielkie maliny to nadal byly to psy mniejsze od CsW. Wlasnie dlatego, ze ludzie ci doskonale zdaja sobie sprawe na czym polega hodowanie psow, ktore maja pracowac i sa w stanie pracowac. To hodowanie wielkich psow jest wlasnie hodowaniem jedynie "na wyglad". Na ozdobkowatosc. ![]() ![]() Dlatego na Slowacji w ringach psy czasem sie mierzy - psy schodza z wpisem zarowno "za maly" jak i "przerosniety". Bo kazde eksterum jest szkodliwe. Nieprawda jest tez to co mowisz o "malych wilkach z zoo". Quote:
Namieszam jeszcze bardziej - poogladalam wyniki badan ogrodow zoologicznych i prawda jest to co slyszalam o dzikich kotach - poniewaz w zoo nikt zwierzat nie glodzi, wrecz przeciwnie - dba sie o to, aby nie mialy niedoborow. Poprzez stosowanie naturalnie diety, a zapobieganie niedozywieniu, ktore gnebi wilki w naturze, zwierzeta z zoo sa zwykle troszke wieksze od braci z "lasow" (lub lepie: "wyciagaja" tyle ile dala im natura, bo niedobory nie ograniczaja ich rozwoju). Najbardziej wyrazny przyklad to zolwie z Galapagos, ktore w niemieckim zoo urosly dwa razy wieksze niz ich bracia w naturze. Zolwie to zolwie, wilki z zoo nie dorastaja do wielkosci kucyka, ale wyciagaja tyle ile maja w genach ![]()
Last edited by z Peronówki; 05-11-2011 at 15:22. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
A na koniec troche informacji i tabelek, ktore znalazlam:
"Masa ciała wilków występujących w Polsce wynosi: samce 35 – 67 kg, samice 27 – 50 kg (Okarma 1992) " (widelki to chyba wynik pomiarow letnich i zimowych, bo roznice miezy porami roku sa u nich rzeczywiscie ogromne). "A full-grown wolf from the area of Croatia weighs 31 kg on average (Kusak, unpublished). From the top of the nose to the top of the tail wolves are 170 cm long on average (tail = 42 cm), with an average height of 70 cm measured on the ridge. " A tu dane wilko z Ameryki - czyli niby wiekszych od europejskich: ![]() ![]() ![]() Adult wolves are 105–160 cm (41–63 in) in length and 80–85 cm (32–34 in) in shoulder height.[46] The tail is ⅔ the length of the head and body,[47] measuring 29–50 cm (11–20 in) in length. The ears are 90–110 millimeters (3.5–4.3 in) in height, and the hind feet are 220–250 mm.[46] Wolf weight varies geographically; on average, European wolves may weigh 38.5 kilograms (85 lb), North American wolves 36 kilograms (79 lb), Indian and Arabian wolves 25 kilograms (55 lb)[48] and North African wolves 13 kilograms (29 lb).[49]
Last edited by z Peronówki; 06-11-2011 at 02:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
ja tylko dodam od siebie, ze psy powyzej 70 cm maja powazne problemy z wytrzymaniem treningu obronnego-kregoslup nie wytrzymuje. Sa tez duzo mniej skuteczne-mala zwinnosc i dynamika. Sexy ze swoim 64/65 jest juz troszke przyduza, gdyby miala 5 mniej pracowaloby jej sie latwiej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Znalazlam prace naukowa pod tytulem: Wielkosc ciala a wyniki drapieznosci [sukcesy w polowaniu] u wilkow: czy wieksze jest lepsze? ((MacNulty, Smith, Mech, Eberly; 2009) Summary: 1. Large body size hinders locomotor performance in ways that may lead to trade-offs in predator foraging ability that limit the net predatory benefit of larger size. For example, size-related improvements in handling prey may come at the expense of pursuing prey and thus negate any enhancement in overall predatory performance due to increasing size. 2. This hypothesis was tested with longitudinal data from repeated observations of 94 individually known wolves (Canis lupus) hunting elk (Cervus elaphus) in Yellowstone National Park, USA. Wolf size was estimated from an individually based sex-specifc growth model derived from body mass measurements of 304 wolves. 3. Larger size granted individual wolves a net predatory advantage despite substantial variation in its effect on the performance of different predatory tasks; larger size improved performance of a strength-related task (grappling and subduing elk) but failed to improve performance of a locomotor-related task (selecting an elk from a group) for wolves > 39 kg. 4. Sexual dimorphism in wolf size also explained why males outperformed females in each of the three tasks considered (attacking, selecting, and killing). 5. These fndings support the generalization that bigger predators are overall better hunters, but they also indicate that increasing size ultimately limits elements of predatory behaviour that require superior locomotor performance. We argue that this could potentially narrow the dietary niche of larger carnivores as well as limit the evolution of larger size if prey are substantially more diffcult to pursue than to handle. W skrocie: im wiekszy wilk tym skuteczniej zabija zwierzeta. Jednak wielkosc ma negatywny wplyw na lokomotoryke - byl widoczny "skok" u wilkow przy 39 kg. Te ktore mialy wiecej kg wolniej startowaly za zwierzyna, gorzej szlo im w pogoni za nia (mialy gorsza zwinnosc, zwrotnosc, itd), wiec mialy mniejsza skutecznosc lowow. Wielkosc pomaga wilkom tam, gdzie zwierzyna jest duza i jest jej duzo. Wilki zawsze sa mniejsze, gdy zyja na terenie, gdzie trzeba zwierzyne scigac i jest ona mniejsza (tak jak wlasnie nasze lasy, gdzie mamy glownie sarenki, a nie jelenie, wiec zwierzyne, ktora wazy jakies 50 a nie 500kg ![]()
Last edited by z Peronówki; 06-11-2011 at 04:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wilkokłak
|
![]()
Bardzo ciekawy post; może WRESZCIE rozwieje wątpliwości, skąd te rozbieżności w podawanej w różnych źródłach wysokości osiąganej przez wilki (pomijając miejsca ich występowania).
Quote:
Bardzo dobrze obrazuje to poniższe zdjęcie: Tutaj właśnie widać, że miara jest brana przy dolnej części łapy (paw) "rozciągniętej", bez uwzględnienia faktu, że gdyby zwierzę stało, byłaby ona "zagięta". Taki pomiar siłą rzeczy MUSI dawać wyniki wyższe niż te uzyskiwane podczas bonitacji. Tak mi się przynajmniej wydaje na tzw. logikę. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Witam! Jeżeli uważasz, że dane zawarte w tabelach cytowanych przeze mnie z ksiązki "Tropem Wilka" mają się nijak do rzeczywistości. To może zamieszczę garść dodatkowych informacji o jej autorach i ich osiagnięciach naukowych....
Żródło: Stowarzyszenie dla Natury WILK (www.polskiwilk.org.pl) pozdrawiam ![]() Zarząd Stowarzyszenia dla Natury "Wilk" Sabina PIERUŻEK-NOWAK - prezes
Robert W. MYSŁAJEK - wiceprezes
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Poznalem ich osobiscie i rozwiali kilka mitow o wilkach, polecam kilkorgu z interlokutorow, byc moze na nowo spojrzycie na takie okreslenia jak mityczne samce alfa, omega, relacje w watadze (to nie literowka) etc.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Dane wysokosci z tabeli sa mocno "zawyzone" nie dlatego, ze badano wilki "niefachowo", ale wlasnie dlatego, ze mierzono je w taki a nie inny sposob... Sama ksiazke mam, zreszta zbieram wszystkie ich publikacje do ktorych dam rade dotrzec. Z Okarma stanowia cudowne zrodlo informacj o wilkach euroazjatyckich. Dane te maja sie NIJAK do rzeczywistosci, bo wysokosc w klebie PSOW mierzona jest INACZEJ: tak sie mierzy wilczaki: ![]() a tak wilki: ![]() ZAWSZE to co zmierzono u wilkow bedzie wieksze niz to co zmierzy sie u wilczakow. Chocby dlatego, ze "nieprzytomny" wilk jest "wyluzowany", a na stojacego wilczaka dziala grawitacja i presja "sedziego i miary".
![]() |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Witam!
Wracając do tematu wielkości wilka i wymiany zdań / myśli... Udało mi się skontaktować z P. Prof. Okaramą. Miał chwilę na rozmowę. 1. Zadałam poste pytanie Profesorowi "jaka jest wysokość wilka w Polsce?" - trudno powiedzieć, wszystkie, które zostały zmierzone były martwe, - z własnych obserwacji żywego wilka, mogę przyjąć, że nie powinno być więcej niż do 75 cm, - zdazają się też pojedyńcze, większe egzlemplarze w populacji - dolnej granicy nie podejmuję się określić - wilk żyjący w Karpatach na Ukrainie jest taki jak nasz, natomiast żyjące na stepie ukraińskim będzie już niższy - dane zawarte w tabeli zaczerpnięte zostały z publikacji p. Mech i zawierają wartości graniczne dla wszytskich wilków - obszarów wystepowania 2. Masa ciała - "jaka jest masa ciała wilka?" - wykonywałem pomiary po odstrzale wilków w latach `80, - samce - maksymalnie 67 kg - samice - maksymalnie 50 kg - ważone były martwe 3. "czy można zauważyć róznicę pomiędzy wilkiem z lasu a wilkiem z zoo?. Wielkość, masa ciała z uwzględnieniem obszaru poruszania się, zdobywania pokarmu?" i odpowiedź Profesora: - wilk z zoo jest jakiś "inny" - nie przypomina tych z lasu - wolę ich nie oglądać - są jakieś takie stłamszone, przepłoszone..... Z wcześniejszych postów moich rozmówców w tym temacie wynikało, że samiec zimową porą, który zgomadził "zapasy tłuszczu" na zimę i osiągnął te 60 - 67 kg żywej wagi nie byłby w stanie polować - nie przeżył by. Za tą masą musiała iść ich wielkość, masa mięśniowa i co się wiąże wytrzymałość. Oczywiście mówię o tych na wolności. W przypadku wilkczaka - samiec ważący 40 kg - ma wzrost ok. 70 cm. I jest prawidłowo zbudowany. Nie wyobrażam sobie wilczaka, aby przy wysokości 70 cm, ważył 65 - 67 kg..... Nie wytrzymały by stawy, itp..... Musiał by być większy.... Niestety, Profesor nie prowadził pomiarów określających jaka jest różnica wysokości pomiędzy wilkiem leżącym, martwym a wilkiem żywym, stojącym. I to by było na tyle w tym temacie - jeżeli chodzi o mnie. PS - proszę o nie przeinaczanie moich wypowiedzi pozdrawiam IS ![]()
![]() |
#15 |
Distinguished Member
|
![]()
Widzę, że to Ty dyskutujesz nieuczciwie. Ciągle podajesz najwyższe wskaźniki wzrostu wilków i ubolewasz, że wilczaki nie są równie duże. Szkoda, że nie spytałaś profesora jaki jest średni wzrost wilków które widział w naturze.
Wyjaśnij nam z jakiego powodu i w jaki magiczny sposób wilczaki, Twoim zdaniem, miałyby być większe od średniej populacji wilków karpackich z których się wywodzą. Bo jeśli wyłącznie dlatego, że Tobie się takie podobają.... ![]() Last edited by Rona; 10-11-2011 at 12:19. Reason: lit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
VIP Member
|
![]()
No i mamy raczej zgodny finał - najwyższa, podana przez profesora wysokość to 75 cm, uleciały w powietrze wciskane tu wcześniej wartości 80, 90 cm.
Dla mnie te odpowiedzi mają sens, bo maja pokrycie w rzeczywistości. Uff..udało się odolbrzymić wilki i mogą teraz swobodnie biegać w swoich wielkościach ![]() Zabrakło mi jeszcze odpowiedzi na temat twierdzenia, że para alfa jest największa i byłby komplet na koniec ![]() p.s. w podlinkowanych przez Margo wykresach wartość 75 istnieje - na końcu krzywej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Junior Member
|
![]()
Witam! Twoja wypowiedź Rona:
Quote:
"PS I - dalej nurtuje mnie pytanie, skąd biorą się rozbiezności w podawanych danych o wzroście wilka - spróbuję to wyjaśnić, tak jak obiecałam" Czytaj, proszę, dokładnie to co jest napisane - Autor. Na pytanie o średni wzrost otrzymałam odpowiedź, którą już znasz. ad. 2 - Zwróć, proszę, uwagę na drobny szczegół - dane pochodzą od osobników martwych = sztywnych = nie stojących samodzielnie. Nie ma możliwości podania średniej, bo nikt nie przeprowadził takich badań. Dlatego też P. Profesor nie mógł podać dolnej granicy, a górną z obserwacji wzrokowych, określił na 75 cm. Zaznaczył, że jak to w populacji - może być niższy, ale czasmi i większy się trafi. Proszę czytaj, moje wypowiedzi dokładnie - jeśli czegoś nie zrozumiałaś - zadaj pytanie. IS
![]() |
![]() |
#18 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#19 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nasze bure też mogą żonglować wagą; teraz mam w domu skrajny przypadek "wilczego głodu" po tygodniowej głodówce spowodowanej babeszją Chey buszuje po domu w poszukiwaniu jedzenia i twierdzi, że ciagle jest głodny. Z poprzedniego doświadczenia wiem, że na przestrzeni 2 tygodni jego waga z 40 kg (po głodówce) potrafi poszybować do 48 (przy braku upilnowania, dzieki eksperymentom (open bar) i uleganiu jego "głodnym oczom"). Powrót do optymalnej wagi 44-45 kg trwa później ok 4 miesięcy. Jakby tak ustrzelić Księciunia w okresach spadku i gwałtownego wzrostu wagi-dane musiałyby być zafałszowane ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Distinguished Member
|
![]()
Nie mam czasu czytać całego wątku, ale uderzyło mnie słowo "większy". Wilczak powinien być większy od wilków czy większy od wilczaków które są (nie mylić z tymi pokazywanymi na wystawach
![]() W miotach i wilczaków i wilków zdarzają się osobniki większe i mniejsze. Bez względu na wielkość rodziców, tylko z powodu samych różnić w genotypach. Wyobraź sobie że czytasz zdanie napisane przez kogoś, kto twierdzi, że wzrost mężczyzn wynosi do 2,20m, a kobiet do 1,90. Szczera prawda, zwłaszcza kiedy pójdziesz na imprezę zorganizowaną dla koszykarzy i modelek. Spróbuj ich jednak zobaczyć na ulicy... Czy wynika z tego, że ludzie powinni być wyżsi? A jeśli tak, to właściwie dlaczego? ![]() ![]() I tak w rozważaniach o rasie/gatunku liczy się średnia populacji, a nie górne i dolne wartości krzywych Gaus'a. I żeby była jasność - moja suka ma wzrost ok. 63-63,5 cm (wynik nieoficjalny), więc nie mam kompleksów. Nie walczę też o miniaturyzację rasy, bo podobają mi się wszystkie wilczaki. Każdy jest jedyny, niepowtarzalny i kochany! ![]() Last edited by Rona; 05-11-2011 at 09:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|