Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 11-14-2011, 12:19   #121
dorotka_z
Member

Domyślnie

Wydaje mi się, że trochę brniemy tą dyskusją w ślepy zaułek. Wg mnie wielkość ma znaczenie zasadnicze, choć oczywiśnie nie jedyne. Trudniej ruszyć większą masę i wymaga to więcej energii, ale z drugiej strony większa masa = większa siła.

U ludzi wygląda to tak, że sprinterzy są wyżsi i ciężsi bo potrzebują dużo siły. Biegacze długodystansowi nie potrzebują siły ale wytrzymałości i dlatego w tej dyscyplinie promowani są zawodnicy szczupli i niewysocy (wręcz wyglądają na zabiedzonych, jak ich oglądam na maratonach wyglądają tak, że 5 zł bym za nich nie dała, a jednek wyniki robią niewiarygodne!).

Poza wielkością różne organizmy reagują inaczej na wysiłek, ale to już są predyspozycje osobnicze i u ludzi i u psów. Znaczenie ma m.im ciśnienie krwi ale i np zdolność do regeneracji.

Wracając do wilczaków mam pewność, choć być może nie popartą twardymi dowodami, że zdrowsze i bardziej wytrzymałe będą psy mniejsze od średniej i średnie a nie te powyżej. Dlaczego? Ano dlatego, że stawy są mniej obciążone, układ krwionośny ma mniej kilometrów do odżywienia a i całe ciało potrzebuje mniej energii do ruchu.

A to że ktoś woli psy większe a ktoś inny mniejsze? Coż, o gustach się nie dyskutuje, chociaż osobiście wolałabym aby takie opinie były wyrażane jasno tj wolę psy duże, bo mój pies jest duży a nie że wilczaki powinny być wyższe...
dorotka_z jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-14-2011, 23:36   #122
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do sssmok Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika sssmok
Domyślnie

Nie do konca zwiazane z tematem, ale jednak:
http://www.lasypolskie.pl/news-6483.html
"myśliwi zagraniczni nieumyślnie dokonali odstrzału 2 dorosłych wilków o wadze ok. 35 kg"

Z tego co w innych artykulach pisali - byla to para rodzicielska. Przy tej wadze to chyba olbrzymami nie byly.

Strzyga w tej chwili prawie tyle wazy

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-15-2011, 09:56   #123
Sebastian
Member

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Sebastian Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Sebastian
Domyślnie

Przez pomyłkę?? A z czym pomylili z wiewiórką???
Myśliwi- podobno wyedukowani po egzaminach???
Taaaa....
stare 12-15-2011, 10:42   #124
Grin
Wilkokłak

Domyślnie

Cytat:
Napisał Sebastian Zobacz post
Przez pomyłkę?? A z czym pomylili z wiewiórką???
Myśliwi- podobno wyedukowani po egzaminach???
Taaaa....
Z jenotem ponoć. Daaaa....
Grin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady Postowania