Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2008, 23:06   #121
wilczakrew
Senior Member

Tak szczerze to klub nie wiele moze i powstał by bardziej po to abyśmy mieli swoją własną wystawę i bardziej się zintegrowali. Moze z czasem moglibyśmy zacząć cos forsować jak nasza pozycja była by mocniejsza. Rozmowa w tej chwili na temat prześwietlenia jest nie na miejscu bo po co wysyłać dziecko do szkoły i myśleć co mu kupić jak się ono nawet jeszcze nie narodziło. Ja was naprawde nie rozumiem.
Jeśli chcecie coś robić to zbierajcie dalej deklaracje i nie dyskutujcie o czymś czego nie ma . Jak bedziecie mieli te ponad 100 deklaracji osób jakie się zadeklarują na 100% to wtedy mogą wszyscy usiąść i dyskutować co dalej i jak to załatwiać. Naprawde darujcie sobie bezproduktywne tracenie czasu i zajmijcie się konkretami. Macie już 20 deklaracji zbierzcie jeszcze 80 potem rozmawiajcie.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:07   #122
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by evikzegar View Post
...Na dzień dzisiejszy nie wiemy czy taki klub powstanie, jaki będzie jego status i czy będzie działął pod patronatem ZkwP...

Gratuluje niewiedzy czy klub ma działać pod patronem ZkwP bo ma to istone znaczenie czy ktos bedzie usuniety z ZkwP i automatycznie wykluczoni i pozbawiony mozliwosci brania udzialu w wystawach FCI.
Quote:
Originally Posted by evikzegar View Post
Powstanie klubu nie narusza w żaden sposób Klubu Psów pasterskich niepolskich, ponieważ i tak nikt z nas tam nie należy,( a przynajmniej większosć )...
tylko że kazdy kto zarejestruje w ZkwP swojego wilczaka automatycznie należy do Klubu Psów pasterskich Niepolskich.
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:08   #123
wilczakrew
Senior Member

To nie tak, ze zabieram zabawki, ale nie będe słuchał opinni osób co tylko mówią a nic nie robią. Mówienie jest najprostrzą żeczą i to potrafi każdy. Wiec macie motywacje ja zaczołem Wy mozecie kończyć.
Old 04-09-2008, 23:08   #124
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to PawelK

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
"(np zapis o obowiazkowym przeswietleniu stawow itp)"

Nawet jesli powstanie klub to zapomni ze od razu wprowadzone bedzie prześwietlenie - to wymag jescze sporo czasu.
Jeśli tylko to by było powodem powstania klubu to klub już na stracie jest spalony
przy całkowitej liczbie wilczaków w polsce 150szt
Jezu ty sie chyba z tym urodziles - to jest tylko przyklad - zauwaz nawias, chodzilo o to ze aby cokolwiek dopisac do regulaminu klubu ponad regulamin ZKWP, trzeba to madrze sprecyzowac, aby zadna madra mrowka w zwiazku nie szukala w tym drugiego dna. Mowisz ze ciezko bedzie to dopisac ?? wyjasnij bo nie bardzo rozumiem w czym bedzie taki problem, jesli masz jakies informacje, podziel sie nimi.

Nie do konca rozumiem sens twoich wypowiedzi, krytykujesz wszystko co ktokolwiek probuje zrobic, ale nie specjalnie widze w tym zdzblo konstruktywnej krytyki, na zasadzie "to nie tak - powinno byc tak - wiem to/wynika to z tego i tego". Napisalem wszystko co na obecny moment bylo do napisania/powiedzenia, nikt nikogo nie zmusi do udzialu.

Quote:
Dzis jest czwartek od poniedziałku nikt się ze mna nie skontaktował ( z osób z jakimi rozmawiałem ) jak dalej załatwiać klub. (te osoby będa wiedzieć. )
Spokojnie, bez nerwacji, nie liczyles chyba ze bedzi latwo, pyk myk i jest klub Zakladam ze wszyscy ktorzy siedzielismy przy prostokatnym stole, czekaja cierpliwie na wynik zgloszen chetnych, bo od tego sie wszystko musi sie zaczac.
Old 04-09-2008, 23:12   #125
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Gratuluje niewiedzy czy klub ma działać pod patronem ZkwP bo ma to istone znaczenie czy ktos bedzie usuniety z ZkwP i automatycznie wykluczoni i pozbawiony mozliwosci brania udzialu w wystawach FCI.

tylko że kazdy kto zarejestruje w ZkwP swojego wilczaka automatycznie należy do Klubu Psów pasterskich Niepolskich.
Więc nic nie szkodzi na przeszkodzie aby każdy należał do dwóch róznych klubów i jeździł na wystawy organizowane przez nie.
Co do patronatu to wyjaśnie - uzyłem nie tego słowa chodziło mi o to czy klub powstanie jako integralna część zwiazku bez władz wybieralnych i to ZkwP będzie jego organem założycielskim i wyznaczy prezesa, czy pod jego skrzydłami i będą władze wybieralne. To po skrócie ale na ten temat odsyłam do strony ZkwP tam jest opisane na jakiej zasadzie działają kluby innych ras w polsce.
Old 04-09-2008, 23:13   #126
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Gaga, chyba oprócz prześwietleń, oprócz Klubowej wystawy niepolskich, Klubowa Wilczaków? Szkolenia, obozy, zawody, egzaminy?

Noo cos ruszylo
Wiec tak- roznica miedzy jedna a druga Klubowa? No fajnie.. ale chcialoby sie jeszcze cos
Szkolenia? W jakim sensie? Na razie przychodzi mi do glowy tylko jedno - rekomendacja klubu dla szkoleniowcow, ktorzy mysla a nie wsadzaja wilczaki od razu na prad
Obozy ? hmm.. oboz pod egida klubu,, fajnie.. ale powstanie klubu nie jest warunkiem takiego obozu Choc, jak wspomnial Pawel, klub jako oficjalna organizacja, moze byc lepszym partnerem do rozmow, chociazby przy zapraszaniu szkoleniowcow, sedziow, przy wynajmie terenu chocizaby
Ale to ulatwienie a nie warunek Najblizszy przyklad: zlot dogomaniakow.. wystarczy, ze ludzie sie skrzykna i zorganizuja do roboty a maja to , co planowali
Egzaminy? Egzaminy nie bywaja klubowe.. sa z listy oficjalnych egzaminow Zk albo nie.. wiec klub tu nic nie zmieni.

Gia- ja nie neguje, ja tylko w ten sposob lubie "odzierac" pewne plany z rozowych marzen aby nie bylo potem bec o sciane
No i jqak rozwinie sie dyskusja to zawsze cos konkretnego sie urodzi

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:14   #127
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:

hmmm a tak jest ??? i gdzie to napisano ze pies, zgloszony do zkwp od razu idzie pod patronatem tego kluba? ja to wiem ze pies, ktory dostaje numerek PKR jest w rejestrze zkwp a POTEM juz czlowiek dezytuje gdzie on bedzie czy w Wawie czy w Zelionej gore czy w klube rasy.

demokratia jest tu na PL czy tego nie macie?

Last edited by wolfin; 04-09-2008 at 23:15. Reason: blad pisowni :)
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:15   #128
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post

ja mam pytanie, czy podczas Waszych narad dotyczacych klubu, powstala jakas lista konkretnych zadan, jakie mialby realizowqac klub? Wg regulaminu Zk niewiele klub moze, ale idea to idea i ja juz kiedys zadawalam to pytanie
Aga takowa lista nie powstala, powstal glosny zarys co ew mozna by przy organizacji klubowej dzialac, ale to tylko zarys i jak napisalem wypowiadany glosno w burzy mozgow.

Mysle ze takie zalozenia powinny powstac przy organizacji/tworzeniu regulaminu/statutu klubu i raczej nie wczesniej, chociaz z drugiej strony, dobrze by bylo np uslyszec i poczytac tutaj na forum, co ludzie chcieli by, aby klub realizowal, jakie mieli by oczekiwania wedle takiego klubu itd itp.

Potraktujmy to jak pisana burze mozgow, a konstruktywne wnioski napewno wyjda w czasie, a jesli sie to bedzie jeszcze konsultowac w kwesti porad i doswiadczen np z innymi klubami (litwa, czechy, slowacja) powinnismy osiagnac jakis madry dokument
Old 04-09-2008, 23:19   #129
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by PawelK View Post
Spokojnie, bez nerwacji, nie liczyles chyba ze bedzi latwo, pyk myk i jest klub Zakladam ze wszyscy ktorzy siedzielismy przy prostokatnym stole, czekaja cierpliwie na wynik zgloszen chetnych, bo od tego sie wszystko musi sie zaczac.
Ja to wiem i dlatego też cierpliwie odpowiadałem osobą, które mnie pytały juz o status i inne sprawy, że to dopiero początek i zbieramy same deklaracje. Ja to wiem, ze od czegoiś czeba zacząć ale nie rozumiem w zupełnosci DanielaZ. Jeśli on uważa, ze wszystko wie na ten temat to pewnie wie jak to załatwić więc mam propozycje niech sie tym zajmie. ja mu pomoge bo dostanie już 20 deklaracji osób pewnych na 100% niech zbierze reszte i załatwia wszystko dalej.
Krytyka jest zawsze potrzebna ale powninna ona być zawsze na miejscu. natomiast osoby które nic nie robia nie powinny krytykować innych, bo moze czasem trzeba zajać sie krytyka własnej osoby.
Old 04-09-2008, 23:19   #130
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Gaga, a ja się nie obrażam Z Was wszystkich jestem tu największym laikiem, nie mam fiołkowego pojęcia jak to wszystko zorganizować, ani mądrej głowy do tego
Ale jeśli będą potrzebne ręce do pracy, służę pomocą, choćby w poprawianiu literówek

Też nie podoba mi się podejście Daniela, ale widzę tu innych chętnych do konstruktywnej krytyki

Podałam takie przykłady, jakie przyszły mi do głowy, bo np. myślałam, że biegi w Czechach czy na Słowacji organizują kluby

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:21   #131
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

No właśnie Daiva... Jestem członkiem ZKwP, mój pies należy do grupy I FCI, ale do żadnego klubu się nie wpisywałam

Old 04-09-2008, 23:22   #132
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Gaga, a ja się nie obrażam Z Was wszystkich jestem tu największym laikiem, nie mam fiołkowego pojęcia jak to wszystko zorganizować, ani mądrej głowy do tego
Ale jeśli będą potrzebne ręce do pracy, służę pomocą, choćby w poprawianiu literówek

Też nie podoba mi się podejście Daniela, ale widzę tu innych chętnych do konstruktywnej krytyki

Podałam takie przykłady, jakie przyszły mi do głowy, bo np. myślałam, że biegi w Czechach czy na Słowacji organizują kluby
tak, to organizuja kluby

my na przyklad to juz mielismi na Litwie - taK samo jak mami klubowego ch- tytula, ktora mozna dostac tylko na klubowej wystawy.
klube decydyje jakie beda warunki do hodowli i podobne zeczy.
Old 04-09-2008, 23:23   #133
wilczakrew
Senior Member

Ewa ale tu nik Cię nie będzie krytykował za niewiedze, bo każdy z nas ją ma nie ważne w jakim jest wieku. Nie ma ludzi nie omylnych i też takich co wszystko wiedzą. teraz coś zacytuje. " Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko, to masz racje tylko tak myślisz "
Old 04-09-2008, 23:24   #134
wilczakrew
Senior Member

Tak jak każdy z nas nie zapisywał się do zadnego klubu ale moze Daniel tak i myśli, ze go ktoś za to wykluczy.
Old 04-09-2008, 23:25   #135
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
hmmm a tak jest ??? i gdzie to napisano ze pies, zgloszony do zkwp od razu idzie pod patronatem tego kluba? ja to wiem ze pies, ktory dostaje numerek PKR jest w rejestrze zkwp a POTEM juz czlowiek dezytuje gdzie on bedzie czy w Wawie czy w Zelionej gore czy w klube rasy.

demokratia jest tu na PL czy tego nie macie?
Sorry . Rejestrując psa Wilczaka podkreślam Wilczaka czy Collie czy Sheltie wawie , w łodzi czy w pcimiu dolnym i tak sie należy do klubu Psów pasterskich niepolskich , chyba ze ktoś ma ON to należy do klubu ON-ów, Briarda to do klubu Briarda i Beauceron itd bo takie kluby ras istnieją w polsce i pewne rasy są automatycznie przypisywane do danego klubu i należy sie do niego czy sie chce czy nie.
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:26   #136
wilczakrew
Senior Member

Powiem szczerze, bo myślałem tu nad konstruktywną dyskusją na ten temat. Nad czerpaniem przykładu i wiedzy od Pavla i Dajvy ale u nas jest to nie mozliwe. Jednak my jesteśmy takim dziwnym narodem. Zawsze potrafimy wszystko i wszystkich krytykować nie widząć własnego podwórka. Moze właśnie należało by zacząć od siebie.
Old 04-09-2008, 23:30   #137
wilczakrew
Senior Member

To ja mam w taim razie pytanie do Kasi do jakiego klubu należy Lalka bo jest ich kilka.
Old 04-09-2008, 23:31   #138
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Grześ, ja nie twierdzę, że gówniara ze mnie i nie twierdzę że mądra głowa
Chciałabym zacząć działać, ale moja wiedza kynologiczna jest nikła z racji tego, że od niedawna w tym siedzę. Dlatego chętnie poprę inicjatywę i w miarę swoich możliwości pomogę. A krytykować mnie może każdy, nie obrażam się. Wolna wola. Jak do tej pory nikt tego nie zrobił, bo raczej nie wypowiadam się w tematach, na których się nie znam, tylko tam, gdzie mam jakieś swoje doświadczenia.
Daiva, czyli jednak No to już coś, klub mógłby takie biegi organizować, moja sucz młoda, więc nie byłam, ale co rusz widzę, że jeździcie na biegi zagranicę.
Do tego faktycznie tytuł championa klubu, znajdzie się jeszcze wiele rzeczy, a pomysły poddadzą nam kluby litewski, czeski i słowacki. W końcu tam kluby działają i w jakimś cwelu zostały powołane.

Myślałam też o kontroli hodowlanki, bo tak jest u fretek, ale myślałam, żad tym już sprawuje władzę ZKwP i nie ma co wchodzić mu w kompetencje.

Old 04-09-2008, 23:36   #139
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Gia- jak takas wyrywna z ta korekta to musimy ponegocjowac prywatnie bedziesz miala niezly trening :P

WIec Ok, biegi, ale jesli bez klubu zaprosimy sędziego i zorganiizujemy bieg to czy wyniki będa nieważne?

Chodzi mi o to, że w przeciwienstwie do tego co napisal Grzegorz- niezalenie od deklaracji powinnismy sprobowac wylonic CEL.
Dla mnie intergracja, spotkania to nie sa cele dla klubu Jak zycie pokazuje bez klubu mamy obozy (na razie w Czechach i Slowacj), Spotkanie w Poznej, bylo pierwsze ale nie ostatnie w Sulminie itp..) . Sorry ale nijak to nie pasi do tego, co zdawkowo, ale wspomina regulamin : historia, hodowla i rozwój rasy.
Dla mnie to wlasnie, a w szczegolnosci hodowla i rozwoj rasy to sa powody do powstania klubu. Intergracyjne spotkania zupelnie nie potrzebuja klubowego szyldu
Nadal wiec nie ma tego czegos, dla czego warto pamietac o placeniu corocznej skladki, poswiecac swoj czas...bo chyba oczywiste jest, ze dzialanie klubu tego wymaga

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 23:39   #140
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Quote:
Sorry . Rejestrując psa Wilczaka podkreślam Wilczaka czy Collie czy Sheltie wawie , w łodzi czy w pcimiu dolnym i tak sie należy do klubu Psów pasterskich niepolskich , chyba ze ktoś ma ON to należy do klubu ON-ów, Briarda to do klubu Briarda i Beauceron itd bo takie kluby ras istnieją w polsce i pewne rasy są automatycznie przypisywane do danego klubu i należy sie do niego czy sie chce czy nie.
Wybacz, ale nie moge sie z toba zgodzic, rejestrujac psa danej rasy w zwiazku, nalezysz do GRUPY FCI, nie do zadnego klubu, nie ma takiej mocy ani zwiazek ani klub, zeby cie wciagnac do czegos wbrew twojej woli, o tym stanowi statut zkwp oraz regulamin klubu rasy, jedno i drugie to 2 rozne rzeczy mimo ze polaczone w dzialaniu. Czlonkiem zwiazku stajesz sie rejestrujac psa i dokonujac oplaty skladkowej, czlonkiem klubu "mozesz sie stac", jesli oczywiscie chcesz i jesli oplacisz powyzsze skladki zkwp oraz skladki zatwierdzone w regulaminie klubu.

regulamin klubu rasy.
§ 2
Powołany Klub podlega Zarządowi Głównemu ZKwP i nie posiada osobowości prawnej.

§ 4
Członkami Klubu mogą być jedynie członkowie Związku Kynologicznego w Polsce, którzy zadeklarowali
swoją wolę członkostwa i mają opłaconą składkę zgodnie z obowiązującymi zasadami statutowymi.
Ustanie członkostwa w Związku Kynologicznym w Polsce jest tożsame z ustaniem członkostwa w Klubie,
jednakże rezygnacja z członkostwa w Klubie nie ma wpływu na członkostwo w Związku Kynologicznym
w Polsce.
Zarząd Klubu zobowiązany jest zapewnić bieżącą kontrolę przynależności do Związku osób uznanych za
członków Klubu.

Posting Rules